Boczniaka znacie już całkiem dobrze,
przed Wami 4 wariacja na jego temat.
Jak dla mnie
to jest to najsmaczniejszy obiad jaki kiedykolwiek zrobiłam!:)
Sos śmietanowy do makaronu jest niezwykły!
Pasują do niego: kurczak, pieczarki, kurki czy boczniaki!:)
Koniecznie wypróbujcie tego sosu!:)
Składniki:
- ugotowany al’dente makaron
- 400g boczniaków
- 0.5 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 1 cała dymka
- 200ml śmietany 18%
- 100g sera żółtego
- sól, pieprz do smaku
- 0.5 łyżeczki chili
- 0.5 łyżeczki suszonej pietruszki (ja nie miałam świeżej:<)
- 0.5 łyżeczki oregano
Boczniaki myjemy, kroimy w kostkę, tak jak cebulę. Podsmażamy na patelni. Po 10-15 minutach duszenia dodajemy przyprawy oraz śmietanę i ser. Mieszamy i podgrzewamy do momentu roztopienia się sera.
(jeśli będziemy za długo podgrzewać ser ze śmietaną zacznie nam się wszystko warzyć)
Podajemy z makaronem ugotowanym al’dente- ja posypałam dodatkowo szczypiorkiem z dymki.
13 komentarzy
Smaczne? to jest mega smaczne!!!!
Mniam! Zrobilam się głodna 😀
Pysznie sie zapowiada! Zaluje, ze tutaj o boczniaki (i inne grzyby, poza wszechobecnymi pieczarkami) trudno…
o piękny makaron…:) p.s. widziałam ostatnio warsztaty smaku z Gosią Molską- chciałabym spróbować Duriana.
It does look tasty. My girls will like these since it has got cream in it.
mega wypas, mniam.
Będę musiała wypróbować jak tylko dorwę gdzieś boczniaki 🙂
pyszności. Dziś kupiłam boczniaki, więc też coś z nich wyczaruję :).
Makaronowy obiadek bardzo mi się podoba 🙂
Ty boczniaczku 😀 teraz jestem ciekawa jak te grzybki smakują
Oj uwielbiam Twoje wegetariańskie propozycje. Ślinka cieknie 🙂
szybko i przyjemnie! 😉
na pewno pyszny, bo tak apetycznie wygląda! 🙂