Sosy i dodatki

Sos z pomidorów

13 lipca 2014

salsa z czereśniami 2Sos z pomidorów i czereśni to mój ostatni wynalazek. Świetnie sprawdzi się do burgerów, steków, do grillowanej karkówki. Oczywiście, jeśli w planach macie np. kotlety z kaszy to ten sos również będzie pasował. Jest na tyle uniwersalny, że każdy może go zjeść z czym tylko chce:)

Nie podam Wam konkretnego przepisu bo sos robiłam na oko, dodając czereśni czy sosu tabasco do momentu, aż znajdę swój smak:) Traktujcie ten przepis jako inspirację i sami stwórzcie najlepszą kombinację. Najlepsze są pomidory malinowe- mają one delikatny, słodki smak, są bardzo aromatyczne. Oczywiście jeśli macie swoje własne koktajlowe to również możecie je wykorzystać!

Możecie dodać też czerwoną cebulę, skórkę z limonki czy np. bazylię- wszystko to, co Waszym zdaniem będzie pasować!

Składniki:

  • 3 pomidory malinowe
  • duża garść czereśni
  • sól
  • pieprz
  • tabasco
  • sok z limonki

Pomidory kroimy w kostkę (możemy je sparzyć i obrać ze skórki). Czereśnie myjemy, pozbawiamy pestek, wrzucamy do rondelka z pomidorami, gotujemy tak długo aż owoce zaczną się rozpadać. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tabasco i sokiem z limonki. Gotujemy tak długo, aż woda wyparuje i sos zmniejszy swoją objętość. Sos możemy zblendować lub pozostawić w formie salsy.

Skórki z czereśni i pomidorów rozpuszczą się i nie będą wyczuwalne. Jeśli nie lubicie pestek z pomidorów możecie je wydrążyć i nie dodawać do garnka.

salsa z czereśni

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply klaudia 22 stycznia 2015 at 11:57

    uwieeeelbiam tabasco, zwłaszcza ten najbardziej popularny czerwony develey, doskonale smakuje, a w sosie pomidorowym jak ulał 😉

  • Zostaw komentarz