Obiady

Stek wołowy

29 lipca 2014

steki-5 Stek wołowy jest świetnym a jednakowo prostym przepisem na danie. Ja przyrządziłam go na patelni grillowej. Dodałam rozmaryn, żeby mięsu dodać „kropkę nad i”. Steki podałam z prostą sałatką z rukoli i botwinki oraz z grillowanymi szparagami. Bardzo smaczny, letni posiłek, który wywołał uśmiech nie tylko na mojej twarzy:)

Ja przyrządzania steków uczyłam się przypatrując się przepisom Tomka z bloga Magiczny składnik.

Podane proporcje dotyczą dwóch porcji:)

Składniki:

  • wołowina: antrykot lub polędwica, ok. 250g na porcję
  • gałązka rozmarynu
  • łyżka masła
  • czosnek
  • sól
  • dodatkowo do podania: szparagi

Składniki na sałatkę:

  • rukola
  • liście botwinki
  • pomidory
  • ocet balsamiczny
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Mięso należy opłukać i osuszyć przed jego usmażeniem, najlepiej papierowym ręcznikiem. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oliwy. Poziom wysmażenia zależy wyłącznie od Waszych preferencji- moje steki były średnio wysmażone. Wrzuciłam je na gorącą patelnię i przewracałam co 1-2 minuty. Po pierwszym przewróceniu na steki kładę po ząbku czosnku, kawałek masła i smaruję mięso gałązką rozmarynu.

stekiMięso z dodatkami smażymy łącznie ok. 4 minut, polewając mięso roztopionym masłem (ja przeważnie zostawiam masło na mięsie do rozpuszczenia i dopiero później przewracam je na drugą stronę). Podsumowując: mięso od momentu położenia na patelnię do jego zdjęcia z ognia powinno smażyć się ok. 7 minut. Mięso odkładamy, żeby odpoczęło, na ok. 5 minut.

Na patelni, na której smażyły się steki grillujemy szparagi (możemy je wcześniej zblanszować).

Rukolę oraz liście botwinki myjemy, osuszamy. Pomidory kroimy. Wszystkie składniki mieszamy razem, polewamy sokiem z cytryny, octem balsamicznym i odrobiną oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

steki-4

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply wenus-lifestyle 29 lipca 2014 at 12:15

    Mniam, wygląda wspaniale 😉 Zjadłabym 😉

  • Zostaw komentarz