Stek wołowy jest świetnym a jednakowo prostym przepisem na danie. Ja przyrządziłam go na patelni grillowej. Dodałam rozmaryn, żeby mięsu dodać “kropkę nad i”. Steki podałam z prostą sałatką z rukoli i botwinki oraz z grillowanymi szparagami. Bardzo smaczny, letni posiłek, który wywołał uśmiech nie tylko na mojej twarzy:)
Ja przyrządzania steków uczyłam się przypatrując się przepisom Tomka z bloga Magiczny składnik.
Podane proporcje dotyczą dwóch porcji:)
Składniki:
- wołowina: antrykot lub polędwica, ok. 250g na porcję
- gałązka rozmarynu
- łyżka masła
- czosnek
- sól
- dodatkowo do podania: szparagi
Składniki na sałatkę:
- rukola
- liście botwinki
- pomidory
- ocet balsamiczny
- sok z cytryny
- oliwa
- sól
- pieprz
Mięso należy opłukać i osuszyć przed jego usmażeniem, najlepiej papierowym ręcznikiem. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oliwy. Poziom wysmażenia zależy wyłącznie od Waszych preferencji- moje steki były średnio wysmażone. Wrzuciłam je na gorącą patelnię i przewracałam co 1-2 minuty. Po pierwszym przewróceniu na steki kładę po ząbku czosnku, kawałek masła i smaruję mięso gałązką rozmarynu.
Mięso z dodatkami smażymy łącznie ok. 4 minut, polewając mięso roztopionym masłem (ja przeważnie zostawiam masło na mięsie do rozpuszczenia i dopiero później przewracam je na drugą stronę). Podsumowując: mięso od momentu położenia na patelnię do jego zdjęcia z ognia powinno smażyć się ok. 7 minut. Mięso odkładamy, żeby odpoczęło, na ok. 5 minut.
Na patelni, na której smażyły się steki grillujemy szparagi (możemy je wcześniej zblanszować).
Rukolę oraz liście botwinki myjemy, osuszamy. Pomidory kroimy. Wszystkie składniki mieszamy razem, polewamy sokiem z cytryny, octem balsamicznym i odrobiną oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
1 komentarz
Mniam, wygląda wspaniale 😉 Zjadłabym 😉