Słodkości

Suflet czekoladowy z gorącym sosem truskawkowym

13 lutego 2016

suflet fonadnt czekoladowy6Czekoladowy suflet (fondant) to propozycja, która podczas walentynkowej kolacji sprawdzi się idealnie. Powiedzcie sami – znacie deser, który tak wpływa na wyobraźnię i pobudza żądze – jak połączenie czekolady, chili i gorącego sosu truskawkowego. Jeśli chcecie ten wieczór spędzić wyjątkowo zadbajcie o smaczną kolację lub chociaż deser…

Ja zawsze byłam zwolenniczką prezentów tzw. „home made”. Wszelkiego rodzaju liściki, bileciki, projekty DIY czy np. właśnie ulubione danie/deser naszego partnera czy partnerki znaczy dla drugiej osoby znacznie więcej niż kupne pudełeczko czekoladek.

Chciałabym, żebyście zaufali mi w przypadku tego wypieku i uwierzyli, że jest on naprawdę prosty, a efekt? WOW! Walentynki są szczególnym dniem, w którym nie powinniśmy skupiać się na tym co, kto i dlaczego, ale na uśmiechu i szczęściu drugiej osoby. Po uroczystej kolacji, spacerze i tak przygotowanym deserze szczęśliwy finał wieczoru powinien mieć miejsce w Waszej sypialni lub kto wie… może nawet w kuchni?

Czekoladowa rozkosz inspirowana jest żelem intymnym marki Durex Słodka Truskawka – jeśli mało Wam będzie owocowych wrażeń przenieście się do sypialni…suflet fonadnt czekoladowy3Ach, jeszcze jedna ważna rzecz – fondant w kokilkach możecie przygotować wcześniej i przechowywać go w lodówce kilka/kilkanaście godzin, a następnie upiec – dosłownie w 10 minut będzie gotowy rozkoszny deser!

Składniki na suflet czekoladowy:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 130 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • Masło do posmarowania kokilek

Przygotowania rozpoczynamy od nasmarowania kokilek masłem – dokładnie smarujemy boki oraz dno naczynka żaroodpornego, chłodzimy je ok. 10 minut i powtarzamy czynność na końcu obsypując środek kakao. Czekając na przygotowanie masy na suflet kokilki powinny być w lodówce.

Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miseczkę, w której znajduje się czekolada gorzka oraz masło (tę technikę przygotowania masy nazywamy kąpielą wodną). Masło mieszamy z czekoladą tak, aby dokładnie się rozpuściło, gdy to nastąpi odstawiamy wszystko do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, wlewamy ostudzoną masę czekoladową nadal ubijając dodajemy mąkę. Powstała masa będzie gęsta – taka ma być. Następnie po łyżce nakładamy ją do przygotowanych wcześniej i schłodzonych kokilek. Fondant wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 10 minut (góra/dół). Po tym czasie suflety wyjmujemy i po ok. 2 minutach możemy je przełożyć na talerz odwracając je delikatnie tak, aby ciastko czekoladowe nam się nie rozpadło. W środku suflet powinien być na wpół surowy. Po chwili środek trochę zapadnie się – to naturalne – znaczy, że suflet się udał. Podajemy natychmiast z sosem truskawkowym i np. bitą śmietaną czy lodami.12660460_10156553490345188_790596417_nSkładniki na gorący sos truskawkowy:

  • 150 g mrożonych truskawek
  • ½ świeżej papryczki chili (możecie użyć sproszkowanej papryki wedle uznania)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • Świeżo mielony pieprz

12714019_10156553509205188_1931437133_nTruskawki rozmrażamy, podgotowujemy na małym ogniu, dodajemy cukier oraz chili. Truskawki rozgniatamy widelcem, gotujemy, aż woda z nich wyparuje. Na samym końcu doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Gorącym sosem truskawkowym polewamy fondant.


 

Wpis powstał przy współpracy z marką Durex.

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Loren 15 czerwca 2017 at 21:26

    Czy podane składniki są na dwie sztuki?

    • Reply pees 19 czerwca 2017 at 07:38

      Podane składniki są na 2 spore porcje lub 4 mniejsze, w zależności od wielkości kokilek.
      P.

    Zostaw komentarz