Lubicie ciasta z jabłkami?:)
Tak smacznego dawno nie jadłam,
ale uwaga: to nie jest lekkie ciasto.
To ciasto z jabłkami jest pyszne,
idealna do popołudniowej herbaty czy kawy.
Z migdałami, które idealnie chrupią.
Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta z jabłkami,
to dodajcie więcej cukru do środka,
moja szarlotka była w sam raz:)
Posypałam jej wierzch cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z: KLIK
Składniki:
- 4 duże jabłka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 100g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- dodatkowo: migdały do posypania, cukier puder
Jabłka obieramy, kroimy w plastry.
Mąkę pszenną przesiewamy razem z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami jak na kruszonkę. Jajka ubijamy z mlekiem, dodajemy do suchej masy, dosypujemy cukier oraz jabłka. Mieszamy całość.
Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i przekładamy masę.
Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto zacznie się rumienić z wierzchu wyjmujemy je i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i migdałami.
8 komentarzy
bardzo ciekawy przepis..muszę spróbować takiej szarlotki:)
Ja kocham każdą szarlotkę:)
Szarlotka…każdą jej wersję biorę w ciemno:)
wyobrażam sobie te migdały które chrupią w towarzystwie jabłek i ślinka mi cieknie;)
Mm świetne połączenie 🙂
kocham ciacha z jabłkami. Bardzo kusząca ta szarlotka 🙂
pycha ;D
łaał.. na prawdę smacznie się prezentuje!:)
Pozdrawiam ciepło, miłego wieczoru życzę