Słodkości

Szarlotka (ciasto z jabłkami)

2 lutego 2013

Lubicie ciasta z jabłkami?:)
Tak smacznego dawno nie jadłam,
ale uwaga: to nie jest lekkie ciasto.

To ciasto z jabłkami jest pyszne,

idealna do popołudniowej herbaty czy kawy.
Z migdałami, które idealnie chrupią.

Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta z jabłkami,
to dodajcie więcej cukru do środka,
moja szarlotka była w sam raz:) 
Posypałam jej wierzch cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z: KLIK

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 100g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • dodatkowo: migdały do posypania, cukier puder

Jabłka obieramy, kroimy w plastry.
Mąkę pszenną przesiewamy razem z ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami jak na kruszonkę. Jajka ubijamy z mlekiem, dodajemy do suchej masy, dosypujemy cukier oraz jabłka. Mieszamy całość.
Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i przekładamy masę.
Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasto zacznie się rumienić z wierzchu wyjmujemy je i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i migdałami.

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply Iwona 2 lutego 2013 at 18:12

    bardzo ciekawy przepis..muszę spróbować takiej szarlotki:)

  • Reply Katka 2 lutego 2013 at 18:20

    Ja kocham każdą szarlotkę:)

  • Reply Nemi 2 lutego 2013 at 19:33

    Szarlotka…każdą jej wersję biorę w ciemno:)

  • Reply MartynCia ^^ 2 lutego 2013 at 19:52

    wyobrażam sobie te migdały które chrupią w towarzystwie jabłek i ślinka mi cieknie;)

  • Reply Kamciss 2 lutego 2013 at 22:20

    Mm świetne połączenie 🙂

  • Reply Wilczyca Aga Strzęciwilk 2 lutego 2013 at 22:25

    kocham ciacha z jabłkami. Bardzo kusząca ta szarlotka 🙂

  • Reply Roz Airad 3 lutego 2013 at 15:56

    pycha ;D

  • Reply Olcik 4 lutego 2013 at 17:22

    łaał.. na prawdę smacznie się prezentuje!:)
    Pozdrawiam ciepło, miłego wieczoru życzę

  • Zostaw komentarz