Bez glutenu

Tarta cytrynowa- Lemon Meringue Pie

22 lutego 2013
Tarta cytrynowa (lemon meringue pie)
Jeden z najwspanialszych smakołyków. 
Kwaśne cytryny, beza, która jest tak miękka, że rozpływa się w ustach. 
Lemon meringue pie, bo tak nazywamy ową tartę cytrynową, jest pyszne!:)
 
Przepis na blogu już jest, jednak ciut inny- ten jest dopracowany, że ach!:)
A, i koniecznie upieczcie spód z kukurydzianej mąki- dodaje miodowego posmaku,
naprawdę bardzo pasuje!:)
 
Składniki na kruchy spód:

  • 250g mąki kukurydzianej
  • 140g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki na spód mieszamy w misce i zagniatamy, aż masło pod wpływem wyrabiania ciasta i ciepła naszych dłoni zacznie się rozpuszczać i wiązać resztę składników.
Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki.
Natłuszczamy formę, posypujemy ją odrobiną mąki i wyklejamy ciastem.
Nagrzewamy piekarnik do 180stopni, tartę nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową, wysypujemy coś, co obciąży spód (np. ryż, kaszę itp.). Pieczemy ok. 20 min. 

Składniki na lemon curd:

  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • sok i skórka otarta z 5 cytryn
  • 1 łyżka oliwy bądź masła
  • 300g cukru pudru (bądź więcej- zależy od smaku jaki preferujemy: bardziej słodki czy kwaśny)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na lemon curd umieszczamy w garnuszku, pomijając oliwę, zagotowujemy i cały czas mieszamy. Po upływie 3 minut dodajemy oliwę i nadal mieszamy. Po zdjęciu z ognia, jeśli powstały grudki, trzeba krem zmiksować bądź przetrzeć przez sitko. Tak powstałą masę wylewamy na ostygnięty spód i zapiekamy w piekarniku przez 10min.  

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300g cukru pudru

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier (po jednej łyżce) oraz skrobię, mieszamy delikatnie, aby nie popsuć konsystencji piany.

Tak powstałą bezę wylewamy na tartę z lemon curd i pieczemy do lekkiego zbrązowienia się bezy.
 Tartę cytrynową dobrze jest schłodzić, i dopiero później kroić.

Przeczytaj również

7 komentarzy

  • Reply Justin&Dorothy 22 lutego 2013 at 20:01

    Jaki kolor ma ten krem cytrynowy…. Cudeńko na talerzu 🙂

  • Reply Justin&Dorothy 22 lutego 2013 at 20:01

    Jaki kolor ma ten krem cytrynowy…. Cudeńko na talerzu 🙂

  • Reply Luka Li 22 lutego 2013 at 20:25

    Tarta cytrynowa to jest to:) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji „Cytrynowe wypieki” na Mikserze.

  • Reply misiask 22 lutego 2013 at 20:54

    mmm.. jedno z moich ulubionych ciast, aż mi smaka narobiłaś ;p

  • Reply alexela 22 lutego 2013 at 22:04

    Musi smakować nieziemsko… 🙂 Bo wygląda ślicznie 😉

  • Reply Asia 23 lutego 2013 at 14:03

    pięknie się prezentuje, musi być pyszna

  • Reply Anonymous 17 marca 2013 at 20:50

    Zrobiłam, i jest pyszna:))))dziekuje za przepis:)))

  • Zostaw komentarz