Tarta cytrynowa (lemon meringue pie) |
- 250g mąki kukurydzianej
- 140g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
Wszystkie składniki na spód mieszamy w misce i zagniatamy, aż masło pod wpływem wyrabiania ciasta i ciepła naszych dłoni zacznie się rozpuszczać i wiązać resztę składników.
Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki.
Natłuszczamy formę, posypujemy ją odrobiną mąki i wyklejamy ciastem.
Nagrzewamy piekarnik do 180stopni, tartę nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową, wysypujemy coś, co obciąży spód (np. ryż, kaszę itp.). Pieczemy ok. 20 min.
- 1 jajko
- 3 żółtka
- sok i skórka otarta z 5 cytryn
- 1 łyżka oliwy bądź masła
- 300g cukru pudru (bądź więcej- zależy od smaku jaki preferujemy: bardziej słodki czy kwaśny)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na lemon curd umieszczamy w garnuszku, pomijając oliwę, zagotowujemy i cały czas mieszamy. Po upływie 3 minut dodajemy oliwę i nadal mieszamy. Po zdjęciu z ognia, jeśli powstały grudki, trzeba krem zmiksować bądź przetrzeć przez sitko. Tak powstałą masę wylewamy na ostygnięty spód i zapiekamy w piekarniku przez 10min.
- 6 białek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300g cukru pudru
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier (po jednej łyżce) oraz skrobię, mieszamy delikatnie, aby nie popsuć konsystencji piany.
7 komentarzy
Jaki kolor ma ten krem cytrynowy…. Cudeńko na talerzu 🙂
Jaki kolor ma ten krem cytrynowy…. Cudeńko na talerzu 🙂
Tarta cytrynowa to jest to:) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji “Cytrynowe wypieki” na Mikserze.
mmm.. jedno z moich ulubionych ciast, aż mi smaka narobiłaś ;p
Musi smakować nieziemsko… 🙂 Bo wygląda ślicznie 😉
pięknie się prezentuje, musi być pyszna
Zrobiłam, i jest pyszna:))))dziekuje za przepis:)))