Tarta z rabarbarem i bezą jest wynikiem dzisiejszej szybkiej akcji pod tytułem “jedziemy do Dziadków”! 🙂 Już wczoraj na zakupach w warszawskiej Hali Mirowskiej kupiłam rabarbar, a dziś z samego rana zagniotłam ciasto kruche z dodatkiem serka śmietankowego, żeby po kilku godzinach spróbować tarty. Tarta z rabarbarem i bezą jest niezwykła – stworzona trochę na zasadzie kontrastu – kwaśnego musu z rabarbaru oraz słodkiej i lekkiej jak pianka bezy. Czas przygotowania jest tak naprawdę niedługi i w ciągu godziny – niecałych dwóch możecie spróbować pysznego, domowego, wypieku.
Jeśli szukacie dietetycznego odpowiednika tego przepisu to skorzystajcie z fit tarty z rabarbarem i kruszonką! 🙂
Składniki na kruchy spód:
- 1 jajko
- 260 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 1 łyżka serka śmietankowego/śmietany
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki na spód do tarty z rabarbarem i bezą zagniatamy. Masło najlepiej, aby było w temp. pokojowej i roztopiło się pod wpływem ciepła naszych dłoni i zlepiło całość. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie jednolite i nie będzie się kruszyć. Następnie zawijamy je w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełożyć do formy na tartę.
Tak przygotowaną formę najlepiej jest obciążyć specjalnym grochem do pieczenia lub np. zwykłą fasolą białą (wysypujemy ją na ciasto, które pokryte jest papierem do pieczenia) i po 20 minutach pieczenia w 180 stopniach usuwamy z wierzchu i fasolę/groch i papier do pieczenia, a samą tartę podpiekamy jeszcze 5 minut.
Składniki na mus rabarbarowy:
- 500 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki
Rabarbar czyścimy, obcinamy końcówki oraz usuwamy skórkę – kroimy go na mniejsze części, zasypujemy cukrem i przekładamy do garnka. Gotujemy do momentu aż się rozpadnie, dodajemy mąkę ziemniaczaną i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na bezę:
- 3 białka (najlepiej schłodzone)
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru nadal miksując. Gdy białka z cukrem się połączą dodajemy do masy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze kilka minut.
Gdy spód do tarty jest już podpieczony możemy wylać na niego mus rabarbarowy – rozprowadzamy go dokładnie po całej powierzchni tarty, następnie na wierzch wylewamy ubitą pianę z bezy. Tarta z rabarbarem i bezą powinna się piec ok. 30 minut w 180 stopniach (możecie upiec ją również jak ja – 20 minut w 180 stopniach i 10 minut w 160 stopniach, ale w opcji termoobieg). Tartę przed podaniem najlepiej przestudzić tak, aby rabarbarowy mus nieco się związał i był gęsty (moje zdjęcia zrobione są jeszcze na ciepłej tarcie – widać, że mus rabarbarowy jest dosyć rzadki). Smacznego!
Brak komentarzy