Słodkości

Tarta tatin (tarta z jabłkami)

8 listopada 2012

Mamy jesień więc czas na jabłka:)

Znacie tę tartę?
Tarta Tatin to deser o zniewalającym smaku,
mamy tu karmel, kwaśne jabłka i uwielbiane przeze mnie ciasto francuskie.

Przepis pochodzi z książki Raymonda Blanc’a „Łatwa kuchnia francuska”

Składniki na tartę:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 8 dużych jabłek
  • 20g masła
  • ew. 1-2 łyżki cukru

Składniki na karmel:

  • 50ml wody
  • 100g cukru
  • 25g masła

Zaczynamy od przygotowania karmelu:

Do małego garnka o grubym dnie wlewamy wodę, wsypujemy cukier i gotujemy do momentu aż cukier się rozpuści i zmieni w ciemny syrop- NIE MIESZAJMY!
Gdy z syropu powstanie złocistobrązowy karmel dodajemy masło i mieszamy. Wlewamy na dno formy o śr. 17cm.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Formę z karmelem wykładamy wydrążonymi i obranymi jabłkami (bez gniazd nasiennych), ułóżmy je jak najbliżej siebie- żeby nie było dużych luk. Jabłka smarujemy roztopionym masłem i ew. posypujemy cukrem. Jabłka wstawiamy do piekarnika, pieczemy ok. 30 minut, aż się podduszą i rozpadną.
Wyjmujemy formę, z ciasta francuskiego wycinamy koło wielkości naszej formy i nim przykrywamy jabłka. Ciasto nakłuwamy i pieczemy  kolejne 30 minut (do czasu aż ciasto francuskie zbrązowieje).

Tartę podajemy odwróconą dnem do góry- jabłka mamy na wierzchu, a ciasto francuskie będzie tworzyć spód tarty.
Podajemy z bitą śmietaną albo lodami:)

Przeczytaj również

10 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 9 listopada 2012 at 05:30

    Wygląda pycha. Szkoda, że nie ma zdjęcia po przekrojeniu. 🙂

    • Reply pees 9 listopada 2012 at 09:29

      🙂
      może gdzieś takie mam… 🙂

  • Reply Maggie 9 listopada 2012 at 08:40

    Znam, a jakze. To jedna z moich kuchennych nemesis: zawsze przypalam karmel… Twoja wyglada idealnie!

  • Reply Antenka 9 listopada 2012 at 08:50

    wygląda nieziemsko:)
    kiedyś próbowałam taką zrobić i nic mi z tego nie wyszło:/ Tak jak Meggie nie poradziłąm sobie z karmelem nawet za trzecim razem:/ wrrrr

  • Reply Nemi 9 listopada 2012 at 10:20

    Zapowiada się bardzo apetycznie:)

  • Reply Lidka Ka ze Smaków Na Talerzu 9 listopada 2012 at 10:21

    wygląda intrygująco 🙂 Musiałabym poszukać kwaśnych jabłek w sklepach. Ostatnio kupuję ciągle słodkie 😉

  • Reply What's Baking?? 9 listopada 2012 at 14:18

    Wow..I like the golden color. And it looks so easy to do. Shall bookmark this.

  • Reply KUCHARNIA, Anna-Maria 9 listopada 2012 at 14:22

    Cudowna! Uwielbiam ją!
    Pozdrawiam:)

  • Reply MartynCia ^^ 10 listopada 2012 at 14:31

    ta tarta na mnie patrzy i mówi: „zjedz mnie” 😉

  • Reply Goga 12 listopada 2012 at 15:06

    Zjadłbym sporą porcję takiej tarty, ja też ją robiłam niedawno, tylko z przepisu Pascala(kuchnia lidla) i oczywiście do tego lody, pychota:)

  • Zostaw komentarz