Kuchnia polska

Tarta z gruszkami i cykorią

6 grudnia 2015

tarta z gruszkami i cykoria (1 of 1)-7Tarta z gruszkami i cykorią podbiła ostatnio moje serce. Przygotowałam ją na podpieczonym wcześniej, francuskim cieście. Podałam z lekką sałatą z granatem i figami i z różowym, lekko owocowym winem. Dzięki tej wytrawnej tarcie miałam naprawdę miły wieczór, który uświetniła obecność jednych z moich ulubionych ludzi.
Tarta jest bardzo lekka i zostaje zjedzona dosłownie w kilka chwil! Świetnie smakuje połączenie cykorii i gruszek – ta masa, która stanowi w zasadzie wypełnienie tarty, jest przepyszna. Zastanawiałam się nawet nad tym czy tak powstały „mus” można by schować w słoikach lub zamrozić. Koniecznie dodajcie na wierzch orzechy i najlepiej tymianek cytrynowy.

Przepis oryginalny: quiche z gruszkami.

tarta z gruszkami i cykoria (1 of 1)-6

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 3 gruszki
  • 3 cykorie
  • 1 łyżka masła
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, tymianek
  • garść orzechów włoskich

Ciasto francuskie wycinamy na kształt formy do tarty, wyklejając jej boki. Gruszki obieramy, wykrawamy z nich gniazda nasienne, podsmażamy na maśle i dusimy. Dodajemy do nich pocięte cykorie, z których również wycinamy trzon. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy ok. 15 minut aż cykoria będzie miękka i gruszki się rozpadną, odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto francuskie nakłuwamy widelcem, obciążamy np. grochem lub kulkami ceramicznymi i pieczemy je 10 minut w 200 stopniach. Na podpieczony spód tarty wykładamy gruszki z cykorią, zalewamy wszystko mieszaniną jajek i śmietany.

tarta z gruszkami i cykoria (1 of 1)-2Z wierzchu posypujemy tartę posiekanymi orzechami, tymiankiem cytrynowym i świeżo mielonym pieprzem. Rwiemy na kawałki mozzarellę i układamy na wierzchu. Tartę pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Podajemy na gorąco np. z sałatką z granatem.

tarta z gruszkami i cykoria (1 of 1)-3

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz