Słodkości

Tarta z malinami i kremem czekoladowym

13 lipca 2013

Maliny!:)
Wszędzie maliny, już w rozsądniejszej cenie
więc czas korzystać.
Może zaczniecie od tarty z kremówką, budyniem i malinami?:)
Brzmi mega pysznie?
Tak właśnie jest!

Zrobiłam myk w postaci posmarowania spodu tarty rozgniecionymi malinami, 

dzięki temu mamy niespodziankę, gdy ją przekroimy.
Kwaskowaty smak malin plus słodki krem czekoladowy
to połączenie świetne.
Bardzo Wam polecam.

Składniki na spód KLIK

Tartę przygotowujemy wedle tamtego przepisu.

Dodatkowo 200g malin rozgniatamy widelcem, rozsmarowujemy je na ostygniętym spodzie.

Składniki na warstwę śmietanową:

  • 300ml śmietany kremówki
  • 150g mascarpone
  • 2 łyżki miodu
  • 2  łyżeczki żelatyny
  • 100ml wody

Kremówkę ubijamy sztywno, dodajemy mascarpone oraz miód. Delikatnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, gdy ostygnie dolewamy ją do masy śmietanowej mieszając.
Masę nakładamy na kruchy spód z malinami. Odstawiamy do lodówki.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 200ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 150g mascarpone
  • dodatkowo: maliny do dekoracji

Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej serek mascarpone oraz miód i kakao. Delikatnie mieszamy, wlewając po łyżeczce letnią czekoladę.
Masę wykładamy na śmietanę, dekorujemy malinami.
Tartę z malinami dstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Jeśli chcecie, żeby krem czekoladowy był bardziej stężały dodajcie do niego 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w wrzątku i wymieszajcie.

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply Wilczyca Aga Strzęciwilk 14 lipca 2013 at 11:00

    ale odjazdowa słodkość!!!!!!!

  • Reply Madame Edith 14 lipca 2013 at 17:09

    Uwielbiam tarty! Szczególnie kiedy są z sezonowmi owocami, jak u Ciebie. Pyszności!

    Z pozdrowieniami,
    E.

  • Reply kama. 14 lipca 2013 at 17:14

    uwielbiam twoje przepisy!

  • Zostaw komentarz