Słodkości

Tarta z morelami (z owocami, na kruchym spodzie)

18 czerwca 2013

Dostałam wczoraj 1kg moreli,
K. zaczął podjadać jedną za drugą, na szczęście w porę mu przerwałam
i powiedziałam, że coś upiekę:)
Zabrałam się za czytanie książek kulinarnych z nadzieją, że znajdę coś pysznego:)
I znalazłam!
Jestem gotowa powiedzieć, że zdjęcie w książce nie jest zbyt apetyczne
i nie zachęca do przygotowania owej tarty z owocami.
Z wielką nadzieją postanowiłam ją upiec, co prawda w wersji mini, średnica miała tylko 18 cm,
od razu ją zjedliśmy…

Ta tarta z morelami jest przepyszna!!!
Kruchy, delikatny spód i słodkie nadzienie morelowe.
Nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba.

Tak naprawdę zamiast moreli możecie użyć każdych owoców- mogą być to brzoskwinie,
truskawki, jagody czy wiśnie.

Inspiracja „TORTE: Buona Cucina!”, De Agostini.

Składniki na kruchy spód:

  • 90g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 50g masła (w temp. pokojowej)
  • 1 żółtko
  • dodatkowo: białko do posmarowania pasków z ciasta

Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej płatki migdałów, masło, cukier i żółtko. Łączymy wszystkie składniki zagniatając jednolite ciasto. Odstawiamy je do lodówki na 30 minut, po tym czasie od ciasta odejmujemy 1/4 jego masy. Formę wyłożoną papierem do pieczenia wykłuwamy większą częścią ciasta. Nakłuwamy je i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 8-10 minut.
Pozostałą część należy rozwałkować i pokroić w cienkie, długie paski, którymi ozdobimy wierzch tarty z owocami.

 Składniki na nadzienie morelowe:

  • 350g moreli
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (można dodać więcej- w zależności od smaku)

Morele przepoławiamy, wyjmujemy pestki, kroimy je w drobną kostkę. Przekładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie morele odstawiamy do wystygnięcia, następnie je miksujemy.

Na podpieczony spód wylewamy masę morelową, na wierzchu układamy paski z ciasta, smarujemy je rozbełtanym białkiem. Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni (tartę przykrywamy folią lub papierem do pieczenia, aby boki za bardzo się nie spiekły. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię, aby wierzch się zarumienił.

Tartę z owocami (morelami) studzimy i podajemy na zimno.

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply Agata G. 19 czerwca 2013 at 04:33

    Ale pysznie wygląda!

  • Reply Maggie 19 czerwca 2013 at 07:25

    Twoje zdjecie zdecydowanie zacheca 🙂

  • Reply Kamciss 19 czerwca 2013 at 14:35

    Mniam! Cudo 🙂

  • Reply gin 19 czerwca 2013 at 17:36

    Cudownie słoneczna, kusi ogromnie 🙂

  • Reply Nemi 19 czerwca 2013 at 18:27

    Rewelacyjna!

  • Zostaw komentarz