Słodkości

Tarta z truskawkami (prosta, szybka)

29 maja 2013

Najprostsza tarta na świecie,
banalna!:)
Pyszna, akurat na niezapowiedzianych gości,
gdy w lodówce pustka- ja zawsze trzymam jedno opakowanie tarty na zapas- 
siedzi w zamrażarce albo w lodówce.

Uwielbiam sezon truskawek!:)
Maj to najlepszy czas na kucharzenie-
mamy rabarbar, truskawki, szparagi, szczaw- same pyszności
z których korzystam:)

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 300g truskawek
  • 5 łyżek mascarpone
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Ciasto francuskie kroimy w prostokąty lub kwadraty.
Truskawki myjemy i szypułkujemy, kroimy w plastry. Śmietanę, mascarpone, żółtko oraz cukier mieszamy razem, rozcieramy widelcem na gładką masę.
Ciasto francuskie wkładamy do małych foremek, nakładamy masę śmietanową, wrzucamy truskawki.
Pieczemy 5 minut w 200 stopniach, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i trzymamy w piekarniku jeszcze 20 minut.

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 30 maja 2013 at 04:26

    Wg mnie cała wiosna i lato to idealny czas na gotowanie, smażenie, pieczenie… Tyle sezonowych owoców i warzyw czekających na swoje 5 min!

  • Reply Nemi 30 maja 2013 at 11:48

    Prosto, szybko, smacznie – idealnie:)

  • Reply Bernadeta 30 maja 2013 at 13:15

    no całkiem przyjemne 🙂

  • Reply Karmel-itka. 30 maja 2013 at 16:22

    no, pysznie! i ekspresowo.
    widzę, że ujawniłaś swą twarz – urocze zdjęcie profilowe :]

  • Reply gin 30 maja 2013 at 18:26

    Akurat mam ciasto francuskie, chyba sobie zrobię takie cudo 🙂

  • Reply Kamciss 30 maja 2013 at 22:10

    Faktycznie „prosta i szybka”, ale nie dodałaś, że jeszcze pyszna :>

  • Zostaw komentarz