Tarta z truskawkami to idealna odpowiedź na pojawiające się wszędzie te piękne, czerwone owoce. Ja naprawdę lubię truskawki – i te słodkie i kwaśne, z cukrem czy z bitą śmietaną, w cieście czy kompocie. Pasują też do szparagów i steka – mówię Wam, nie mają ograniczeń! No, może lody truskawkowe, takie gotowe mi nie przypadły do gustu nigdy, ale takie domowe? To już inna sprawa! Jeśli potrzebujecie przepisu, to przypominam: lody truskawkowe.
Tarta, którą Wam prezentuję, jest moją najlepszą. Absolutnie pyszna, idealnie słodka, kruche, maślane ciasto i dużo owoców. Co prawda, z jej poprzedniczką miałam trochę problemów, bo wyskoczyła mi z blachy, co pewnie widzieliście na fanpage’u… z tą natomiast nie było żadnych przeszkód i wylądowała na zdjęciach 🙂
Składniki na spód:
- 100 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 łyżki zimnej wody
Wszystkie składniki łączymy razem, wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy je do lodówki na ok. 30 minut, po tym czasie wyjmujemy je na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok. 1.5 cm. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy do tarty, nakłuwamy je widelcem, obciążamy kulkami ceramicznymi lub grochem, pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach i studzimy.
Składniki na nadzienie:
- 250 g truskawek
- 1 duży jogurt grecki
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Jogurt grecki mieszamy z cukrem oraz jajkami, dodajemy śmietanę.
Na upieczoną tartę nalewamy masę jogurtową, układamy na wierzchu truskawki, całość pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (aż masa się zetnie).
5 komentarzy
A jest ktoś komu truskawki nie smakują? No i takie truskawkowe tarty? No ja w każdym razie też dobtych osób na pewno nie należę
🙂 ja uwielbiam truskawki!
Zaraz zabieram się za pieczenie !
właśnie piekę tą tartę 🙂
I jak? I jak? 🙂