Te tarty ze szparagami są zachwycające,
wyglądają jak najlepsze obrazy:)
Kilka prostych składników, a smak nieziemski!:)
Słowo daję, jeśli podacie gościom taką tartę ze szparagami i pomidorami to padną z zachwytu:)
Składniki:
- ciasto francuskie (ja użyłam mrożonego, Frosty w kawałkach)
- 4 szparagi na jedną porcję ciasta
- pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
- 5 łyżek śmietany 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz, chili
- żółtko do posmarowania boków tarty
Ciasto francuskie nacinamy robiąc ramkę- uważajcie, żeby nie przekroić ciasta całkowicie.
Szparagi zalewamy na kilka chwil wrzątkiem, następnie zalewamy zimną wodą.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub w plasterki.
Śmietanę mieszamy razem z jajkiem, dodajemy przyprawy.
Ciasto francuskie smarujemy śmietaną, na wierzchu układamy szparagi oraz pomidorki. Boki tarty smarujemy rozbełtanym żółtkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 20 minut- do zrumienienia się brzegów.
20 komentarzy
Ile kolorów! Pycha, idealna na śniadanie 🙂
Wyglądają przepięknie 🙂
Faktycznie wyglądają jak z obrazka, śliczne kolory. U mnie ostatnio na stole zawitały bardzo podobne z botwiną, też polecam:)
cuda! 🙂
Wyglądają super!
smakowite. ja dziś na śniadanie jadłam szparagi. są niepozorne, a takie smaczne!
wygląda rewelacyjnie!
oj zjadłabym takie coś, sama się przymierzam do takiej tarty:)
What a pretty tart..very nice.
Łaaadne! Jakby poukładać pomidorki nad szparagami, to wyglądałyby jak kwiaty. Co do smaku wątpliwości nie mam, muszą być pyszne. Nie wiem tylko czy osobiście nie zamieniłabym masy śmietanowo-jajecznej na jakiś dobry ser!
Jak kolorowo ! Muszą być przepyszne 🙂
wyglądają tak pięknie,że aż żal byłoby mi je zjeść :)))
Prześlicznie wyglądają!!!!
Masz rację, te tarty wyglądają jak obraz. Są piękne i tak łatwo je zrobić :).
śliczne! Aż zrobiłam się głodna patrząc na nie; )
Takich dzieł sztuki jeszcze nie widziałam! Piękne i apetyczne!
Właśnie zrobiłam i szybko zjadłam:):):) smakuje tak samo dobrze jak wygląda!!!
Właśnie zrobiłam i szybko zjadłam:):):) smakuje tak samo dobrze jak wygląda!!!
Wygląda bosko! 🙂
przecudne!