Fit/lekkie

Wegańska tarta z owocami

1 lipca 2018

Wegańska tarta z owocami totalnie mnie zaskoczyła! Nie spodziewałam się ani takiego smaku, ani konsystencji, ani generalnie, że ona się uda! Ja to jednak chyba mam za mało wiary w siebie czasem, abo w swoje umiejętności 🙂 Jak kto woli! A więc wegańska tarta z owocami to prosty i pyszny spód na bazie kaszy jaglanej, który rośnie w trakcie pieczenia i zasysa część owoców, co sprawia, że nie mamy tutaj oddzielnej warstwy ciasta i owoców. Jedno, co muszę przyznać – ten spód nie jest kruchy jak ten charakterystyczny, maślany. To tarta na lekkim spodzie, myślę, że świetnie pasowałaby również do innych owoców i to takich, które nie wytrącają aż tyle wody – nieco obawiałam się, że to właśnie będzie powód dla którego wegańska tarta z owocami może ulec rozmoknięciu.

Wyszło jednak pysznie i zdrowo, a to przecież najważniejsze! Serio, to jaką zmianę przeszedł blog w ciągu tych niespełna 7 lat to kosmos. Jasne, nadal kocham ciasta, które robi Babcia czy niekiedy te z cukierni i uważam bezę z mascarpone za deser idealny, jednak jak dobrze jest mieć wybór zdrowszej alternatywy!

Składu makro nie wyliczałam, bo użyłam za dużej mieszanki owoców, ale sam spód ma: 637 kalorii (11 g tłuszczy, 19 g białka i 130 g węgli) do tego doliczyć musicie owoce – u mnie było to ok. 300 g mieszanki: agrestu żółtego, czerwonego, wiśni, aronii oraz białej porzeczki i kilka sztuk truskawek. Jak widzicie nie jest źle, a nawet jest całkiem super!

Składniki na formę do tarty o śr. 24 cm:

  • 150 g kaszy jaglanej (suchej, przed gotowaniem)
  • 20 g erytrolu
  • 1 łyżeczka wegańskiego proszku do pieczenia
  • 15 g nasion chia
  • 300-400 g owoców: u mnie mieszanka kwaśnych (agrest, aronia, porzeczka)

 

Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą, następnie gotujemy w wodzie (nie soliłam jej). Po ok. 15-20 minutach kasza powinna być już miękka – odcedzamy ją i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy kasza jest już zimna wsypujemy ją do blendera, dodajemy chię, proszek do pieczenia oraz erytrol. Ja dodałam także 1-2 łyżki wody, żeby masa łatwiej się blendowała. Tak przygotowana masa jest lepka, ale powinna z łatwością dać się rozprowadzić po blaszce – ja nie używałam papieru do pieczenia ani żadnego tłuszczu. Część masy rozprowadziłam palcami, a potem wyrównałam wszystko łyżką – nadmiar zebrałam tak, aby mieć odrobinę „kruszonki” na wierzch wegańskiej tarty. Tak przygotowaną formę wstawiłam do piekarnika na 10 minut w temp. 160 stopni. Po tym czasie ciasto podeschło i wysypałam na nie owoce (usunęłam gałązki i końcówki agrestu oraz wcześniej je opłukałam i osuszyłam) dodając kawałki kruszonki. Wegańska tarta z owocami powinna się piec ok. 30-40 minut w 180 stopniach – ciasto będzie rosło w trakcie i nieco się gotowało – widać będzie, że owoce pękają i sok paruje. Tartę studzimy w piekarniku i przechowujemy w temp. pokojowej lub w lodówce. Mi miejscami przywarł spód tak więc podważałam ciasto nożem od spodu.

Jeśli obawiacie się, że tarta się dobrze nie podpiecze to na ostatnie kilka minut włączcie termoobieg – wysuszony on tartę.

Spróbujcie moich innych wegańskich przepisów!

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply KOLORgotowania.pl 1 lipca 2018 at 13:59

    Spróbuje zrobić taką samą 🙂

    • Reply Kąsek 2 lipca 2018 at 21:56

      Super, trzymam kciuki 😀

    Zostaw komentarz