Słodkości

Wegański deser dyniowy

26 września 2018

Wegański deser dyniowy bazuje na 2 głównych składnikach i dodatkach, które podkreślają ten jesienny, delikatny i słodki smak. Jeśli tak jak ja jesteście fanami dyni, to ten przepis jest dla Was! Przygotowuje się go ekspresowo, ale najlepiej, gdyby deser miał możliwość spędzenia kilku godzin w lodówce – albo, ubijcie lekko mleko kokosowe – deser będzie aksamitny i lekko gęsty.

Jeśli macie ochotę tak przygotowany wegański deser dyniowy możecie też zamrozić w pudełku po lodach i właśnie w tej formie się nim zajadać. Jeśli chcecie, aby masa była gęstsza, coś jak budyń to dodajcie więcej puree z dyni, a mniej mleka kokosowego.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 puszki mleka kokosowego (stała część wymieszana z wodnistą)
  • 4-5 łyżek puree z dynii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka syropu z agawy/cukru

 

Puree z dyni miksujemy z mlekiem kokosowym – możecie najpierw lekko ubić mleko, żeby masa była gęstsza. Dodajemy cynamon, kardamon i słodzidło – miksujemy jeszcze chwilę. Wegański deser dyniowy przelewamy do szklaneczek i schładzamy kilka godzin w lodówce – przed podaniem posypujemy gorzkim kakao oraz orzechami.

Oczywiście, jeśli nie macie czasu na schłodzenie deseru to nic nie szkodzi – też będzie pysznie!

Moje inne przepisy z dynią:

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz