Fit/lekkie

Wegańskie pralinki (jak Ferrero Rocher)

8 października 2018

Wegańskie pralinki (jak Ferrero Rocher) to moja odpowiedź na wieczną chęć „na coś słodkiego” podczas jesiennych i pochmurnych dni. W taki czas wszelkiej maści wyroby z czekoladą są w moim domu mile widziane – od babeczek i ciast po właśnie praliny. Oczywiście ta wersja nie ma kremowego wnętrza czekoladki dobrze Wam znanej, ale moment jedzenia tej pralinki sprawia tyle samo radości jak oryginału, którym się inspirowałam.

Pralinki są przepyszne i potrzebujecie do ich wykonania albo blendera albo młynka do kawy. Ja korzystałam z nerkowców, ale możecie użyć orzechów laskowych lub migdałów. Wegańskie pralinki (jak Ferrero Rocher) obtaczałam zarówno w kakao jak i mielonych orzechach – te, które są w gorzkim kakao wydają się mało słodkie, wręcz wytrawne. Te, które były obtoczone w orzechach (zjadłam nie robiąc zdjęć) były znacznie bardziej słodkie. Jeśli wolicie przygotować wierniejszą wersję znanych czekoladek praliny obtoczcie w posiekanych orzechach i oblejcie gorzką czekoladą! Prawdziwym łakomczuchom polecam dodać odrobinę cukru/słodzika. Będzie pycha!

Składniki na 12 pralinek:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 6 daktyli
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • + do obtoczenia pralinek kakao/orzechy

 

Z daktyli wyjmujemy pestki, zalewamy je wrzątkiem (1/2 szklanki), odstawiamy na 30 minut. Następnie do blendera wrzucamy wszystkie składniki (wraz z wodą z namaczania daktyli) i wszystko razem miksujemy. Masa powinna być lepka i mocno zagęszczona – nabieramy odrobinę, formujemy w dłoni kulkę, a następnie pralinkę obtaczamy w gorzkim kakao lub posiekanych orzechach. Wegańskie pralinki (jak Ferrero Rocher) najlepiej przechować w lodówce. Świetnie sprawdzi się też na słodki upominek czy II śniadanie!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz