Jedzenie, Obiady, Przekąski i przystawki

Wege nuggetsy z tofu

15 marca 2019

Wege nuggetsy z tofu – przepis w sam raz na odczarowanie tofu. Ja z tofu nie mam problemu – zjadam je ze smakiem w sosach typu curry, indyjskich. Wiem jednak, że sporo osób nie potrafi się do nich przekonać. Kluczem jest jedno – marynata! Wege nuggetsy z tofu świetnie smakują odpowiednio zamarynowane w sosie sojowym i mleku kokosowym. Jeszcze lepiej jeśli użyjecie mrożonego tofu – ono bowiem lepiej wchłania smaki i aromaty – ma strukturę bardziej gąbczastą, ale to dobrze!

Nuggetsy z tofu możecie smażyć na patelni lub piec w piekarniku – ja co prawda je smażyłam, ale tylko na łyżce oliwy. Jak możecie się domyślać – każda panierka lubi tłuszcz i może go wchłonąć naprawdę sporo tak więc radzę uważać z ilością tłuszczu do smażenia.

Składniki na marynatę 1 kostki tofu:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki suszonych drożdży

Kostkę tofu przekrawamy na pół – i następnie wzdłuż najdłuższego boku – lub generalnie dowolnie. U mnie powstały trójkąciki. Tak przygotowane tofu zalewamy marynatą na godzinę lub dwie. Odstawiamy do zimnego miejsca.

Składniki na panierkę do nuggetsów z tofu:

  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka suszonych drożdży

Marynowane tofu maczamy w mieszance przygotowanej na panierkę. Tofu dokładnie obsypujemy panierką – smażymy na rozgrzanym tłuszczu – w wersji bardziej fit panierowane tofu przekładamy na papier do pieczenia. Tofu smażymy na rumiano z dwóch stron (w wersji pieczonej wystarczy nam ok. 10-15 minut w 180 stopniach).

Tak przygotowane nuggetsy z tofu świetnie smakują na zimno, jak i ciepło. Są bardzo aromatyczne i smakowe. Polecam!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz