Święta

Wileńskie uszka drożdżowe z kapustą i grzybami

16 grudnia 2011

Kochani,
cały przepis, jak obiecywałam jest na stronie prozdrowie.pl. Baardzo się cieszę, że jestem w tak zacnym gronie blogerów:)!


A dziś wieczorem idziemy z K. do znajomych
i przygotowuję niespodzianki z ciasta francuskiego, które zagoszczą na blogu niebawem.
Udanego weekendu!


Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej (+2 szklanki do podsypania)
  • 65 g świeżych drożdży
  • 0,5 l ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 5 łyżek margaryny


Składniki na farsz:

    • 500g pieczarek (ja użyłam pół na pół pieczarek i borowików suszonych, które wcześniej namaczałam przez noc)

 

  • 500g kapusty kiszonej
  • sól, pieprz do smaku

 

 


Farsz:
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy przepłukaną kapustę kiszoną i dusimy przez pół godziny razem z pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Ciasto:
Z 300g mąki pszennej, 0,5 szklanki mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn, tzn. wsypujemy mąkę do naczynia, robimy w niej otwór i kruszymy do niego drożdże, zasypujemy je cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem, zasypujemy cienką warstwą mąki i odstawiamy na 20 min.


Pozostałe mleko wlewamy do garnuszka, podgrzewamy na wolnym ogniu, do rozpuszczenia się margaryny. Do ciepłego mleka z margaryną wbijamy 4 jajka i je roztrzepujemy. 
Przesiewamy resztę mąki, dodajemy sól, a następnie zaczyn drożdżowy.
Wyrabiamy ciasto, możemy podsypać mąką, musi być elastyczne, pulchne i odchodzić od palców. Odstawiamy ponownie na 20 min.


Tak podrośnięte ciasto rozwałkowujemy (najlepiej cienko, jak na naleśniki), wytłaczamy szklanką okrąg i małą łyżeczką nakładamy farsz. 
Placuszek sklejamy jak pieroga (na pół), łączymy ze sobą rogi pieroga i smażymy w rozgrzanym oleju. Najlepiej przygotować do tego frytkownicę bądź garnek, do którego nalejemy 1,5l oleju.
Smażymy uszka na brązowy kolor, wyjmujemy na papierowy ręcznik. Można je również upiec w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza – do zbrązowienia. 

Można mrozić, aby doczekały do świąt.

 

Przeczytaj również

13 komentarzy

  • Reply Ona 16 grudnia 2011 at 14:10

    Pyszności!

  • Reply noresay 16 grudnia 2011 at 14:45

    Właśnie dodałam posta. 😉 Wiesz, nie jest już aż tak źle. Psychicznie. Zdaję się ogarniać.
    A u Ciebie?

  • Reply Sue 16 grudnia 2011 at 15:26

    Pierwszy raz się z takimi spotykam. Cudowne uszka.!

  • Reply Amy 16 grudnia 2011 at 16:38

    Uszka- inaczej:). Takich jeszcze nie próbowałam:)

  • Reply Dusia 16 grudnia 2011 at 19:00

    Jakie piękne uszka! Ciesze się, że jestem z Tobą tam w gronie 🙂 ;*

  • Reply Aurora 16 grudnia 2011 at 19:57

    Gratulejszyn! Pięknie się prezentują! 😀

  • Reply noresay 17 grudnia 2011 at 16:49

    Ajajaj, ubrałam choinkę, wszystko takie nowe…

    A jak u Ciebie?

  • Reply Asiek 17 grudnia 2011 at 17:22

    Piękne! i jakie inne… no i gratuluję oczywiście?
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Reply Dominika 17 grudnia 2011 at 20:22

    Ale fajnie wyglądają! 🙂 Gratuluję! ♥

  • Reply Saratelka 17 grudnia 2011 at 20:34

    Przepiękne uszęta! Poproszę porcję, koniecznie z barszczykiem! 😉
    Tak na marginesie – bardzo podoba mi się to co napisałaś o sobie w profilu, większość z tego pasuje też do mnie 🙂

  • Reply Monisia 18 grudnia 2011 at 10:52

    Ciekawe uszka;)nigdy takich nie jadłam/pozdrawiam ciepło!
    M.

  • Reply Kamila 22 grudnia 2011 at 22:42

    Pięknie wykonane 🙂

  • Reply Anonymous 24 grudnia 2011 at 08:54

    To moje ulubione uszka,robie takie od lat,tylko moje są z pieczarkami i cebulką,są przepyszne,polecam!

  • Zostaw komentarz