Inne/Konkursy

Wygraj miseczki do zapiekania!

19 lutego 2013
Znacie już nowe zupy Winiary z serii Pomysł na…:
  • francuska zapiekana zupa cebulowa
  • węgierska zupa gulaszowa
  • tajska zupa z kurczakiem?
Jeśli macie ochotę na komplet takich miseczek i zup odpowiedzcie w komentarzu do tego posta z jakim dodatkiem najchętniej podajecie zupy. 
Czy jest to grzanka, czy groszek ptysiowy czy może coś innego? Oczywiście dodatek musi pasować do danej zupy z Pomysłu na…
 
Do wygrania są 4 miseczki do zapiekania zup + zestaw zup Winiary.
9 pierwszych osób dostanie komplet zup Winiary.
Zostawcie swoje adresy e-mail!:)
Konkurs trwa do jutra, tj. 20.02.2013r, do godz. 18.

Miseczki do zapiekania pojadą do Justyny, która zostawiła komentarz:

Ciężko mi odpowiedzieć na pytanie z jakim dodatkiem najchętniej podaję zupy. Dodatki dobieram tak, żeby dobrze współgrały z zupą.
Jeśli chodzi o nowe pomysły na zupy to udało mi się wypróbować już wszystkie 🙂
Gulaszową przygotowałam po meksykańsku – z czerwoną i białą fasolą, kukurydzą, papryką, papryczką chilli, cebulą i mięsem mielonym. Do tego tortilla podpieczona z oliwą czosnkowo-paprykową. Bardzo smakowałam mojemu narzeczonemu, który lubi konkretne dania.
Tajską z cukinią i marchewką, krewetkami tygrysimi i czerwonym grejpfrutem. Doprawiłam ją kolorowym pieprzem i dodałam pikantne krakersy ryżowe. Zupa bardzo kolorowa, lekka, ale zarazem sycąca 😉
Do cebulowej obowiązkowo ser pleśniowy (z niebieską pleśnią) i szczypiorek. Nie mam miseczek do zapiekania, więc podałam ją z bagietką czosnkową z serem.

Komplety zup dostaną: CornerWithRecipes, Dzikowiec, Aleksandra Omernik,
Magdalena Pawłowska, karolajnn, Proste Przepisy Kulinarne, favcook

,Ann,Monika

Przeczytaj również

40 komentarzy

  • Reply CornerWithRecipes 19 lutego 2013 at 11:07

    Do francuskiej zupy cebulowej lubię grzanki z ciemnego pieczywa, które sama robię z mocno czerstwych resztek pieczywa. Kroje w kosteczkę, układam na desce i kładę na kaloryfer. Świetny dodatek do zup 😉 no i resztki się nie marnują 😉
    shrewa@gmail.com

  • Reply Dzikowiec 19 lutego 2013 at 11:07

    Zupy (np. węgierską zupę gulaszową) uwielbiam podawać z poduszeczkami francuskimi z wnętrzem tematycznie dopasowanym do smaku zupy – w tym przypadku poduszeczka jest nadziana pieczarkami z dodatkiem serka śmietankowego i szczypiorku 🙂 Polecam!

    marikac1@wp.pl

  • Reply Aleksandra Omernik 19 lutego 2013 at 11:12

    z grzaneczkami 🙂

    wyll@tlen.pl

  • Reply Anonymous 19 lutego 2013 at 11:13

    oczywiście że z grzaneczkami 🙂

    wyll@tlen.pl

    • Reply pees 26 lutego 2013 at 09:16

      zdublowana odpowiedź;]

  • Reply grazyna 19 lutego 2013 at 11:14

    Dla mnie najlepszy dodatek- np. do barszczyku, to domowy makaron. Robiła taki moja Mama a ja spróbowałam niedawno samodzielnie i mimo, że był trochę za grubo pokrojony, udało mi się odtworzyć jego znakomity smak , zapamiętany z rodzinnego domu 🙂

    • Reply pees 26 lutego 2013 at 09:16

      chodziło o dodatki do konkretnych zup Winiary

  • Reply Magdalena Pawłowska 19 lutego 2013 at 11:15

    makaron, ryż, grzanki. wszystko zależy od tego jakiego rodzaju zupę serwuję. cebulowa musi być z grzankami, tajska na ostro więc z dodatkiem chilli a gulaszowa z prawdziwym wiejskim chlebem, mmm… pycha

  • Reply Anonymous 19 lutego 2013 at 11:16

    Francuska zupa cebulowa zdecydowanie najlepiej smakuje z grzankami z chleba zapieczonymi z serem żółtym. Pyycha !
    karolajnn5@gmail.com

  • Reply Proste Przepisy Kulinarne 19 lutego 2013 at 11:16

    Ja najchętniej jadam zupy z grzankami. Sa przepyszne! Pasuje idealnie do zupy francuskiej.
    kinga@prosteprzepisykulinarne.com

  • Reply favcook 19 lutego 2013 at 11:16

    Ja nie lubię groszku ptysiowego, nie lubię też grzanek do zupy. Jednak robią zupę cebulową robię cebulowe kruche krążki, które są strasznie pikantne i smaczne. 🙂

  • Reply Ann 19 lutego 2013 at 11:17

    do cebulowej najchętniej pozostając w klimacie ciasta francuskiego paszteciki z tego ciasta z kurczakiem i szpinakiem, ewentualnie pieczarkami i żółtym serem – i mamy już pożywny obiad 🙂
    do węgierskiej postawiłabym na pełnoziarniste grzanki z masłem czosnkowym posypane świeżą pietruszką 🙂
    a do tajskiej zupy z kurczakiem chyba dorzuciłabym makaron (chiński lub ryżowy).
    Mniam, zrobiłam się głodna 🙂

    mail: smaczne88@gmail.com

  • Reply Monika 19 lutego 2013 at 11:18

    mariolka2004@gmail.com

  • Reply Monika 19 lutego 2013 at 11:19

    Najbardziej lubię zupę z dodatkiem grzanek i to najlepiej czosnkowych:)

    mariolka2004@gmail.com

    Pozdrawiam Monika

  • Reply Proste Przepisy Kulinarne 19 lutego 2013 at 11:19

    Oczywiście miałam na myśli grzanki czosnkowe z koperkiem do francuskiej zupy cebulowej.:)

  • Reply PUDERNICZKA 19 lutego 2013 at 11:32

    Węgierska gulaszowa z grzanką
    mi378@wp.pl

  • Reply Anonymous 19 lutego 2013 at 11:36

    witam ja zupe tajska zupa z kurczakiem podaje z tortila zapiekana na pateli pycha pozdrawiam beata
    butika@o2.pl

  • Reply Marta Rzeszutek 19 lutego 2013 at 11:40

    Muszę się przyznać, że jeszcze nie przygotowywałam tych zup, chociaż ciągle chcę to zrobić.
    Cebula kojarzy mi się z czosnkiem. Jak jest jedno to jest i drugie. Więc myślę, że najlepiej połączyć zupę cebulową z grzankami czosnkowymi.
    W węgierskiej zupie są ziemniaki. U mnie w domu od zawsze zupę z ziemniakami je się ze zwykłym białym chlebem.
    Co do zupy tajskiej z kurczakiem to myślę, że dobra będzie bez żadnych dodatków.

  • Reply Edith 19 lutego 2013 at 11:51

    Moje propozycje dodatków:
    – francuska zapiekana zupa cebulowa – jako dodatek proponuję grzanki z bagietki zapieczonej z masłem czosnkowym i pokrojonymi w kostkę
    – węgierska zupa gulaszowa – trójkąciki z ciasta francuskiego z farszem z podsmażonej cebuli i pieczarek – doprawionymi na ostro.
    – tajska zupa z kurczakiem – delikatne paluchy z ciasta drożdżowego z sezamem

    edith26@gazeta.pl

  • Reply Arnika 19 lutego 2013 at 11:56

    Jako dodatek do zup uwielbiam grzanki, szczególnie czosnkowe. Podałabym je do zapiekanej zupy cebulowej.
    dan155@o2.pl

  • Reply Rafal K. 19 lutego 2013 at 12:09

    Chyba nic nie pobije jako dodatku własnoręcznie przygotowanych grzaniec. Pasują do wszystniego!!!

    Rafaltychy77@gmail.com

  • Reply parpar 19 lutego 2013 at 13:18

    francuska cebulowa z paluszkami z ciasta francuskiego,sera żółtego i oregano

  • Reply Olinka 19 lutego 2013 at 13:28

    Francuską zupę cebulową podaje z tostami z czerstwej bagietki, które podpiekam w tosterze. Dodaję także kilka figurek zrobionych z ciasta fracuskiego (upieczonych), tak by bardziej zupa kojarzyła mi się z miejscem z ktorego pochodzi- więc mam tam małą wieże Eiffel, zakochane łabędzie i serduszko- bo Paryż to miasto zakochanych :)))
    Węgierską zupę gulaszową podałabym z pieczywem np. ze świeżym chlebem.
    Do Tajskiej zupy najbardziej pasuje mi makaron ryżowy lub ryż, ale ze względu na jej pyszny smak najczęściej zjadam ją samą :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka – Smakowy Raj
    smakowyraj@gmail.com

  • Reply Ulciaaaaaa 19 lutego 2013 at 13:37

    Ja lubię zupy z paluszkami grissimi, zmieniam tylko ich smak, np. zupę tajską z kurczakiem z grissimi z sezamem, inne np. z kminkiem czy ostrą papryką… to jest najlepsze, bo można je urozmaicać, np czasami piekę je z serem. Po prostu pycha
    ulecka@op.pl

  • Reply agnieszka 19 lutego 2013 at 14:00

    Moja propzycja:
    – francuska zapiekana zupa cebulowa – jako dodatek proponuje grzanki z chrupkich bagietek, zapiekane żółtym serem. Mniam!!!
    – węgierska zupa gulaszowa- wg. mnie pasuje kiełbaska, cienko pokrojona, np. ( śląska)
    – tajska zupa z kurczakiem – poduszeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z porów przyprawionych curry. Pycha:)
    a.szwedka@wp.pl

  • Reply Anonymous 19 lutego 2013 at 14:06

    Moja propozycja podania:
    – francuska zapiekana zupa cebulowa- jako dodatek proponuje grzanki z chrupkich bagietek zapiekane żółtym serem.
    – węgierska zupa gulaszowa- najlepiej pasuje cienko pokrojona kiełbaska np. śląska
    – tajksa zupa z kurczakiem- poduszeczki z ciasta francuskiego z nadzieniem z porów przyprawionych curry. Mniam:)
    a.szwedka@wp.pl

  • Reply Puenta 19 lutego 2013 at 15:20

    Do zupy najbardziej smakują mi własnoręcznie zrobione z wcześniej ugotowanych ziemniaków zapiekane ziemniaczane kulki zczosnkiem i jogurtem. Są przepyszne!
    mmchcialowska@gmail.com

  • Reply Puenta 19 lutego 2013 at 15:22

    Do zupy najbradziej smakują mi własnoręcznie przygotowane zapiekane kulki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków, jogurtu, pietruszki i czosnku. Pycha:)

  • Reply Renata D. 19 lutego 2013 at 17:30

    Witam!
    To jakie dodatki podaję do zup zależy od rodzaju tej zupy, a więc:
    – domowy cieniutki makaron co niedzielę podaję do rosołu – to już taka rodzinna tradycja. Odkąd pamiętam co niedzielę był rosół i do niego mama przygotowywała makaron, a ja kroiłam płaty makaronowe na cieniutkie niteczki za pomocą maszynki na korbę. 🙂 Teraz też tak jest, mama robi makaron (najlepszy!), a ja go kroję.
    – grzanki z ciemnego i jasnego pieczywa, smażone z dodatkiem czosnku lub świeżych ziół podaję do zup-kremów.
    – kluseczki lane podaję do zup jarzynowych. Są one takim „konkretniejszym” dodatkiem wśród warzywek.
    – płatki śniadaniowe (kukurydziane lub czekoladowe) podaję do zup na słodko, najczęściej do zup owocowych. Świetnie chrupią podczas jedzenia. 🙂
    – pulpeciki z mięsa mielonego podaję najczęściej do gęstej zupy pomidorowej.
    – kostki z kaszy manny lub kukurydzianej podaję do rosołu na specjalne życzenie taty, bo on uwielbia zajadać ciepły rosół z mannowymi kostkami zamiast z makaronem.
    Nie lubię groszku ptysiowego, bo dla mnie jest on bez smaku i nic nie „wnosi” do zupy dlatego go nie używam, ale jak widać podaje wiele różnych dodatków do zup, tak aby były one pożywniejsze i smaczniejsze.
    Pozdrawiam serdecznie!
    Renata D. – sheyla888@op.pl

  • Reply Futrzakowa 19 lutego 2013 at 17:57

    Wybrałabym zupę tajską, bo uwielbiam orientalne smaki. Jednak kurczaka zamieniłabym na tofu lub seitan w marynacie z curry, bo jestem wegetarianką. Na pewno dodałabym korzeń imbiru i pora. Z chęcią poeksperymentowałabym dodając prawdziwą chińską kapustę – pak choi.

  • Reply Kamciss 19 lutego 2013 at 18:22

    Francuska zupa cebulowa – delikatne lane kluseczki.
    Węgierska zupa gulaszowa- bagietka pokrojona na skos z posiekaną kiełbasą i startym żółtym serem, zapieczona w piekarniku.
    Tajska zupa z kurczakiem- podałabym ją w przygotowanym domowym chlebku, a zaprawiła dodatkowo topionym serkiem śmietankowym lub koperkowym.

    kamila.mloczek@gmail.com

  • Reply dagax 19 lutego 2013 at 18:58

    Kocham tajską zupę z kurczakiem i najczęściej wcinam ją nie z makaronem ryżowym, a sojowym- tak mi najbardziej smakuje 🙂 węgierską zupę gulaszową zawsze podaję z kromką świeżego pszennego pieczywa, a francuskiej zupy cebulowej jeszcze nigdy sama nie przygotowałam, ale kosztowałam z grzankami i była wspaniała 🙂

    dagmara.abel@gmail.com

  • Reply Agnieszka 19 lutego 2013 at 21:35

    do tajskiej zupy z kurczakiem dodaję odrobinę żółtej pasty curry – lubię mocno pikantne;)plastry pieczarek oraz siekaną kolendrę.
    agnespa@wp.pl

  • Reply Olcia 19 lutego 2013 at 21:53

    witaj
    zupę cebulową podałabym z drożdżowymi mini calzone z goudą(takie ciepłutkie idealne do „maczania w zupie”)

    do węgierskiej gulaszowej,pieczone placki ziemniaczane(zupę zrobiła bym gęstrzą-coś a’la gulasz po węgiersku)

    a do tajskiej z kurczakiem dodałabym lekkie zlote kuleczki z palatków ryżowych(smażone krótko w głębokim oleju)

    pozdrawiam

    Olcia
    oluska86@interia.pl

  • Reply Ja Jestem 19 lutego 2013 at 22:04

    Moim sekretnym składnikiem do zupy cebulowej jest whisky! Oczywiście nie cała butelka,ale ok 50ml. Doskonale podbija smak zupy i rozgrzewa. Do tego standardowo grzaneczki posypane startym, żółtym serem. Polecam,bo na prawdę warto!
    d.krynska@interia.pl

  • Reply grazyna 20 lutego 2013 at 11:04

    A dopiero teraz doczytałam, że trzeba dodatek do konkretnych zup. Proponuję więc makaron domowy do tajskiej z kurczaka a do gulaszowej taki grubo pokrojony, w kwadraty, jak łazanki. Do cebulowej – tylko grzanki zapieczone z z zółtym serem 🙂

  • Reply Renata D. 20 lutego 2013 at 14:06

    Witam!
    Niestety jeszcze nie miałam okazji spróbować zup Winiary, ale myślę, że już niedługo się na jakąś skuszę.:) Jako dodatki do nich podałabym:
    – do francuskiej zapiekanej zupy cebulowej – grzanki z bagietki podpieczone z serem z niebieską pleśnią (np. Roquefortem) i posypane smażoną cebulką
    – do węgierskiej zupy gulaszowej – pulpeciki z mięsa mielonego z dużą ilością cebulki i czerwonej papryki, a także pajdę świeżego chleba z masłem
    – do tajskiej zupy z kurczakiem – smażone krewetki koktajlowe z dodatkiem czosnku i imbiru

    Pozdrawiam serdecznie!
    Renata D. – sheyla888@op.pl

  • Reply Anonymous 20 lutego 2013 at 16:49

    Ciężko mi odpowiedzieć na pytanie z jakim dodatkiem najchętniej podaję zupy. Dodatki dobieram tak, żeby dobrze współgrały z zupą.
    Jeśli chodzi o nowe pomysły na zupy to udało mi się wypróbować już wszystkie 🙂
    Gulaszową przygotowałam po meksykańsku – z czerwoną i białą fasolą, kukurydzą, papryką, papryczką chilli, cebulą i mięsem mielonym. Do tego tortilla podpieczona z oliwą czosnkowo-paprykową. Bardzo smakowałam mojemu narzeczonemu, który lubi konkretne dania.
    Tajską z cukinią i marchewką, krewetkami tygrysimi i czerwonym grejpfrutem. Doprawiłam ją kolorowym pieprzem i dodałam pikantne krakersy ryżowe. Zupa bardzo kolorowa, lekka, ale zarazem sycąca 😉
    Do cebulowej obowiązkowo ser pleśniowy (z niebieską pleśnią) i szczypiorek. Nie mam miseczek do zapiekania, więc podałam ją z bagietką czosnkową z serem.

    dzastin_1988@wp.pl

    Justyna

  • Reply Karra 21 lutego 2013 at 16:59

    Zupę gulaszową zawsze podaję z wielką pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką. Uwielbiam na koniec moczyć chleb w sosie i zjeść moją ulubioną zupę do ostatniej kropelki 🙂
    karra-mia@gazeta.pl

  • Zostaw komentarz