Sosy i dodatki

Zacierki do zupy

30 stycznia 2013

Zacierki to małe kluseczki, 
zdrowe, lekkie, tanie- idealny dodatek do zup!

Ja podałam je do zupy grzybowej,
ale znam osoby, które jadły je do zupy mlecznej,
czy z sosami, serem, masłem.

Ciasto na zacierki powinno być bardzo twarde- można je rwać na małe kawałeczki,
albo trzeć na tarce. 

Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanowskiej “Makarony, pierogi i naleśniki”

Składniki na 4 porcje zacierek:

  • 250g mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wodę, sól, zagniatamy ciasto.
Zostawiamy je na 20-30 minut, żeby odpoczęło.
Do gotującej się zupy lub wody z solą wrzucamy małe ‘oskubane’ kluseczki.
Mieszamy od razu, żeby się nie posklejały i gotujemy kilka minut.

Podajemy z ulubionymi zupami.

 

Przeczytaj również

7 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 31 stycznia 2013 at 05:39

    U mnie zacierka często występuje do rosołku. 🙂 ja nie lubię, ale reszta domowników pałaszuje.

    • Reply pees 31 stycznia 2013 at 08:38

      u mnie jadało się rosół z ziemniakami i czasem lubię do niego wracać:)

  • Reply Roz Airad 31 stycznia 2013 at 06:05

    Ja takie kluseczki gotuję na wodzie, a potem jem z rozpuszczonym masełkiem i cukrem …mmmmmm pycha

  • Reply PUDERNICZKA 31 stycznia 2013 at 06:36

    Uwielbiam takie kluseczki ….

  • Reply Karmel-itka. 31 stycznia 2013 at 10:46

    mama mnie nauczyła takich robić! są pyszne.

  • Reply Anna A 31 stycznia 2013 at 11:06

    uwielbiam je jesc muszę zrobic bo dawno nie robiłam 🙂

  • Reply MartynCia ^^ 31 stycznia 2013 at 21:20

    ojej! dwieście lat nie jadłam lanych kluseczek. Zawsze babcia je robiła 😉

  • Zostaw komentarz