Święta

Zakwas na barszcz czerwony

2 grudnia 2013

zakwas na barszcz czerwony Dziś mam dla Was zakwas na barszcz czerwony. Robiłam go w tamtym roku i byłam zachwycona tym, jaki wychodzi z niego barszcz. Co prawda trochę za mało go przyprawiłam ostatecznie, jednakże do uszek/kapuśniaczka z kapustą i grzybami będzie idealny.

Taki zakwas na barszcz to bardzo prosta sprawa- musi odstać swoje przez kilka dni, a następnie trzeba do niego dodać bulionu/rosołu i buraki oraz kilka innych dodatków, które wzbogacają jego smak. Przepis na barszcz na zakwasie będzie przed samymi świętami na blogu:)

Korzystałam z przepisu Eweliny: table-table.

Składniki na zakwas:

  • 4 duże buraki
  • 6 obranych i przekrojonych na pół ząbków czosnku
  • 1 kromka razowego chleba (bez drożdży, najlepiej piętka)
  • przegotowana ciepła woda (musi przykryć pocięte buraki)
  • 1 łyżka soli
  • 12 kulek czarnego pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Do przygotowanej wcześniej kamionki/dużego słoja wkładamy buraki, przekładamy je ząbkami czosnku. Nalewamy tak dużo wody, aby całość znalazła się pod nią. Wrzucamy pieprz,
Buraki wkładamy do kamionkowego lub szklanego słoja, co jakiś czas przekładając ząbkami czosnku i zalewamy wodą w takiej ilości, aby je przykryła. Dorzucamy przyprawy i chleb.

Kamionkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 dni w ciepłe miejsce, jednak po 1 dniu wyjmujemy chleb- żeby nie spleśniał. Gdy na powierzchni zakwasu stworzy się kożuch/piana zdejmujemy go dodajemy do kamionki sól.

Zakwas na barszcz czerwony odcedzamy i przelewamy do butelek, zakręcamy je i trzymamy w lodówce.

Ja trzymałam ok. 3 miesięcy jedną butelkę.

zakwas na barszcz czerwony-2

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply Anna 2 grudnia 2013 at 17:25

    Och, uwielbiam barszcz czerwony, ale zazwyczaj robię taki z paczki… 🙁

  • Reply Krzysztof 2 grudnia 2013 at 17:26

    Robię co roku, ale trzeba uważać z chlebem= jak się doda taki z drożdżami to nawet po kilku godzinach może się zepsuć.
    Pozdrawiam

  • Reply Karola 2 grudnia 2013 at 17:26

    Nawet nie wiedziałam, że barszcz robi się na zakwasie!:)

  • Zostaw komentarz