To musli powstało z nieudanych ciastek!
Miałam ochotę coś pochrupać więc postanowiłam zrobić zdrowe ciasteczka, jednakże
źle obliczyłam proporcje i nie związały się na tyle dobrze, żeby nazwać je ciastkami,
ale musli? Jak najbardziej.
To taka domowa granola.
Pyszna!
Najlepsza na zdrowe śniadanie.
Gdy chcemy zjeść coś słodkiego, pożywnego to ona jest najlepszym wyjściem.
Przygotujmy ją wieczorem, a rano wystarczy, że dodamy do niej jogurt naturalny i już!
Ja zjadam granolę z jogurtem naturalnym i kawałkami jabłka,
posypuję migdałami,
no dobra, do filmu też podgryzam:)
Składniki na 4-5 porcji:
- 3 łyżki płatków jęczmiennych
- 3 łyżki otrąb pszennych
- 3 łyżki płatków ryżowych
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki wody
- migdały, orzechy laskowe, suszona żurawina (łącznie garść)
Płatki, otręby, bakalie mieszamy razem. Miód podgrzewamy z wodą, aby się rozrzedził.
Wlewamy go do pozostałych produktów, mieszamy.
Całość wykładamy na papier do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, po tym czasie blaszkę wysuwamy i mieszamy granolę- żeby wszędzie była równomiernie zarumieniona. Pozostawiamy w piekarniku na kolejne 15-20 minut, powtarzając proces mieszania.
Po upieczeniu granoli kruszymy ją delikatnie w rękach, żeby pozbyć się większych kawałków. Przechowujemy w słoiku:)
Możemy cieszyć się zdrowym śniadaniem!
Oczywiście ilość poszczególnych składników możemy zwiększyć, tak, aby zrobić zapas domowej granoli:)
6 komentarzy
Nie ma nic lepszego od domowej granoli 🙂
jak to mówią nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło 🙂
ojjj narobiłaś mi apetytu, lubię takie zdrowe śniadanka 🙂
Wartościowe śniadanie to podstawa, przyjemne z pożytecznym.
domowa granola z całą pewnością pyszna na śniadanko 😉
Pycha! Bardzo lubię 🙂