Znacznie zdrowsza propozycja od tradycyjnych frytek/ziemniaków smażonych w głębokim oleju!
Ziemniaki z piekarnika to nic innego jak domowe, opiekane frytki.
Potrzebujecie do nich dobrych ziół, które nadają smak i tyle:)
W sam raz do smażonej ryby czy domowych hamburgerów
Składniki na 4 porcje:
- ok. 1kg ziemniaków
- 1.5l osolonej wody
- oliwa (parę łyżek do polania ziemniaków)
- przyprawy- chili, tymianek, oregano, pieprz, sól
Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki- najlepiej każą połówkę podzielić jeszcze dwa czy trzy razy.
Wrzucamy je do wody, gotujemy ok. 7 minut.
Następnie należy je odcedzić, wrzucić na blachę czy do brytfany, obsypać przyprawami, polać oliwą i wymieszać je tak, aby każda cząstka ziemniaka była oblepiona ziołami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20-30 minut. Do zbrązowienia.
Najlepiej wyjąć jedną cząstkę i spróbować czy już jest upieczona i chrupiąca.
6 komentarzy
Też robię takie ziemniaczki – uwielbiam! I nawet myślałam o nich wczoraj 🙂 czytasz w moich myślach ;))
Mmm bardzo lubię 🙂
Uwielbiam! Pyszne, domowe, lepsze:)
Dzięki, zastanawiałam się czy pieczone ziemniaczki sa tylko pieczone czy wcześniej gotowane. Teraz już wiem. Są też gotowe przyprawy do ziemniaków.
Wyglądają super, aż zgłodniałam. Chociaż ledwo co jadłam obiad 😀
Do pieczonych udek z sosem czosnkowym idealne. Mój dzisiejszy obiadek będzie pyszny