Sosy i dodatki

Ziemniaki z piekarnika (opiekane frytki)

14 stycznia 2013

Znacznie zdrowsza propozycja od tradycyjnych frytek/ziemniaków smażonych w głębokim oleju!
Ziemniaki z piekarnika to nic innego jak domowe, opiekane frytki.
Potrzebujecie do nich dobrych ziół, które nadają smak i tyle:)

W sam raz do smażonej ryby czy domowych hamburgerów

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 1kg ziemniaków
  • 1.5l osolonej wody
  • oliwa (parę łyżek do polania ziemniaków)
  • przyprawy- chili, tymianek, oregano, pieprz, sól

Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki- najlepiej każą połówkę podzielić jeszcze dwa czy trzy razy.
Wrzucamy je do wody, gotujemy ok. 7 minut.
Następnie należy je odcedzić, wrzucić na blachę czy do brytfany, obsypać przyprawami, polać oliwą i wymieszać je tak, aby każda cząstka ziemniaka była oblepiona ziołami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20-30 minut. Do zbrązowienia.

Najlepiej wyjąć jedną cząstkę i spróbować czy już jest upieczona i chrupiąca.

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply alucha 14 stycznia 2013 at 10:43

    Też robię takie ziemniaczki – uwielbiam! I nawet myślałam o nich wczoraj 🙂 czytasz w moich myślach ;))

  • Reply Kamciss 14 stycznia 2013 at 19:21

    Mmm bardzo lubię 🙂

  • Reply Nemi 14 stycznia 2013 at 22:27

    Uwielbiam! Pyszne, domowe, lepsze:)

  • Reply Beata H. 16 stycznia 2013 at 14:34

    Dzięki, zastanawiałam się czy pieczone ziemniaczki sa tylko pieczone czy wcześniej gotowane. Teraz już wiem. Są też gotowe przyprawy do ziemniaków.

  • Reply Magda 31 stycznia 2013 at 13:20

    Wyglądają super, aż zgłodniałam. Chociaż ledwo co jadłam obiad 😀

  • Reply Anonim 11 listopada 2018 at 15:29

    Do pieczonych udek z sosem czosnkowym idealne. Mój dzisiejszy obiadek będzie pyszny

  • Zostaw komentarz