Przepisy, Zupy

Zupa grochowa (grochówka)

10 stycznia 2013

Co sądzicie o takich tradycyjnych zupach typu np. grochowa?
Daleko jej do kremu z pietruszki czy zupy truflowej, ale czy to źle?
Ja przepadam za grochówką!:)
To sycąca i smaczna zupa, jej przyrządzenie nie wymaga wielkiego wysiłku:)

Przepis na grochową pochodzi z książki Anny Sjogren „Zupy na 4 pory roku” . 
Ugotowałam ją na samym boczku.

Aaa, możemy ją zamrozić!:) A podane składniki są na wieeelki gar!

Składniki:

  • 2.5 szklanki grochu łuskanego
  • 2l bulionu (na włoszczyźnie)
  • 2 cebule
  • 300g boczku/kiełbasy
  • szczypta majeranku
  • 3 łyżeczki startego imbiru- można pominąć

Groch zalewamy wodą i namaczamy go 24 godziny.
Po tym czasie wodę wylewamy i groch zalewamy bulionem. Gotujemy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z boczkiem/kiełbasą. Podsmażamy ją na patelni, dodajemy do gotującego się grochu. Chwilę później dodajemy boczek. Dusimy całość razem ok. 40 minut- do miękkości grochu- najlepiej spróbować czy groch jest już miękki.

Na sam koniec dodajemy majeranek. Podajemy.

Przeczytaj również

8 komentarzy

  • Reply ralpheek 10 stycznia 2013 at 18:04

    nie ma nic lepszego od tradycyjnej polskiej zupy 🙂

  • Reply Karmel-itka. 10 stycznia 2013 at 19:33

    najlepsza domowa zupa grochowa!

  • Reply alucha 10 stycznia 2013 at 20:16

    Ja uwielbiam wszystkie tradycyjne zupy i raczej wolę od tych nowoczesnych 😉
    Za grochówką przepadam – to mój dzisiejszy obiad 😀
    Ja daję zawsze spooooro majeranku 🙂

  • Reply Nemi 10 stycznia 2013 at 22:15

    Uwielbiam! Dzisiaj ugotowałam 5 litrów kapuśniaku:D

  • Reply Beata H. 11 stycznia 2013 at 09:05

    Grochóweczka! pychotka!! Całkiem niedawno dowiedzaiłam się o majeranku do grochówki i przyznaję bez niego nie ta sama zupa. W przyszłym tygodniu ugotuję i majeranku sporo dodam.

  • Reply Olcik 11 stycznia 2013 at 10:18

    pyszna, uwielbiam grochówkę daję zawsze dużą ilość świeżego majeranku:)
    Pozdrawiam ciepło

  • Reply veggy and hunter 12 stycznia 2013 at 19:15

    Domyślam się, że mięsna wkładka byłaby ciężka do zastąpienia 🙂 ale zupa wygląda pysznie. Taka książka przydałaby się u nas, bo Hunter jest nałogową pożeraczką zup. A oprócz tego – bardzo, bardzo ładne zdjęcia wszystkich potraw 🙂

  • Reply Kasia Cukier 16 stycznia 2013 at 09:41

    A to o Tobie mówili mi na warsztatach, że powinnam Cię znać, bo z Łodzi jesteś :p Teraz już wiem o kogo chodzi 🙂 a grochówkę uwielbiam 😉 Pozdrawiam, Kasia 😉

  • Zostaw komentarz