Przepisy, Zupy

Zupa kalafiorowa (przepis na zupę z kalafiora)

4 sierpnia 2013

Uwielbiam kalafiorową.
Ta zupa zawsze była na podium. 
Jest delikatna, lekka, sycąca, ma duużo kalafiora
i nic więcej do szczęścia nie potrzebuję- no, może chłodniejszych dni,
żebym mogła ją ponownie ugotować:D
Kalafiorową możecie przygotować na samych warzywach, tak jak ja,
lub np. na drobiowym czy innym rosole.

Korzystajcie póki można z tych świeżych, malutkich kalafiorów,
które uśmiechają się ze straganów, a zimą użyjcie mrożonych warzyw.
Zupa z kalafiora na pewno wszystkim zasmakuje!

I ten przepis… prościzna;)

Składniki:

  • 1l wody
  • 1 duży kalafior
  • 2-3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 1 por
  • 1 cebula czerwona
  • sól, pieprz,
  • oregano
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie, 2 liście laurowe

Marchew, seler i pietruszkę obieramy, myjemy. Odcinamy liście pora. Gotujemy wszystko z liśćmi laurowymi i zielem angielskim ok. 30 minut. Cebulę przypalamy i dodajemy do wywaru.

W tym czasie kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, wkładamy go do ciepłej wody, dolewamy 2 łyżki octu i odstawiamy na 30 minut (to mój sposób na pozbycie się ewentualnych nieproszonych gości z kalafiora).

Następnie go płuczemy, dodajemy do warzywnego wywaru i gotujemy ok. 30 minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy świeże oregano oraz ścieramy na tarce gałkę muszkatołową.
Warzywa (oprócz kalafiora) kroimy w plastry.
Zupę możemy ewentualnie zabielić śmietaną.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz