Przepisy, Zupy

Zupa krem z jarmużu

4 maja 2016

Zupa krem z jarmużu sprawi, że Wasze przemęczone majówkowymi pysznościami żołądki złapią oddech. Podczas długiego weekendu na pewno skusiliście się na grillowane mięsa, kiełbasy, warzywa. Do tego sałatki, zapewne alkohol i dziś od rana ssie Was w żołądku, bo przyzwyczailiście go przez te kilka dni do podjadania i chrupania co rusz czegoś nowego. Takie mieszanki słodkich, słonych potraw i napojów gazowanych nie są dobre dla naszych organizmów. Jeśli czujecie się ciężko, Wasze brzuszki odstają bardziej niż w kwietniu to skuście się na zupę, którą Wam dziś pokazuję. Jarmuż jest skarbnicą białka, błonnika, witamin i soli mineralnych. Poleca się go osobom,  które mają problemy z żołądkiem i np. choroby wrzodowe. Tak jak pisałam – jeśli czujecie, że czas zjeść coś lekkiego to przygotujcie zupę krem z jarmużu.

Składniki:

  • 300g jarmużu
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 pietruszka
  • 2 duże ziemniaki
  • 1l bulionu warzywnego (ew. rosołu)
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • Do podania: ser grana padano, oliwa truflowa

Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju, dodajemy ją do bulionu, razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Marchewkę obieramy, pietruszkę również – siekamy na plastry razem z cukinią- wrzucamy do rondelka. Gdy warzywa zmiękną do zupy dodajemy jarmuż, po ok. 3-5 minutach gotowania miksujemy zupę. Uważamy, aby nie przegotować jarmużu, bo straci kolor tak, jak brokuł. Podajemy z serem i oliwą truflową.

zupa krem z jarmużu (1 of 1)-4

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Klaudia 19 listopada 2016 at 12:42

    Pyszny krem. Delikatny i sycący. Świetny sposób aby przemycić dzieciom garść witamin. Doprawiłam go świeżym rozmarynem, gałką i czosnkiem, a podałam z pokruszoną fetą i uprażonymi płatkami migdałowymi. Pychotka. Dzięki za inspirację.

  • Zostaw komentarz