Zupy

Zupa minestrone z młodą kapustą

2 lipca 2019

Zupa minestrone to włoska zupa na bazie sezonowych warzyw. Nie ma na nią jednego przepisu – głównie dodaje się do niej cukinię, marchew, warzywa strączkowe, czasem ryż czy makaron. Minestrone nazwę zawdzięcza włoskiemu słowu minestra, co oznacza po prostu zupę. Ja do tego przepisu wykorzystałam wszystkie warzywa, które obecnie miałam w lodówce, dorzuciłam też drobny makaron i powstała niesamowicie sycąca i aromatyczna, a jednocześnie lekka zupa na wywarze z warzyw.

Jeśli szukacie przepisów na zupę, która Was porządnie nasyci i zastąpi obiad to skorzystajcie z tego prostego przepisu. Możecie go dowolnie modyfikować w zależności od tego, co macie aktualnie w kuchni. To świetna propozycja na zupę bez mięsa, zupę na lato – spróbujcie.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1/2 dużej cukinii
  • 2 marchewki
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów krojonych/ew. 2-3 świeże pomidory bez skórki
  • ćwiartka młodej kapusty
  • sól, pieprz, czosnek granulowany – do smaku
  • przyprawa suszone pomidory z bazylią – 1 łyżka
  • zioła prowansalskie – 1 łyżka
  • drobny makaron – ok. szklanki
  • szczypiorek

Na oliwie lub maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy również marchewkę i całość smażymy ok. 5 minut, po tym czasie dolewamy do marchewki wodę/bulion oraz ziemniaki. Fasolę z puszki odsączamy, kapustę szatkujemy drobno, dodajemy do zupy. Po ok. 10 minutach dodajemy drobny makaron. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, ziołami, i dolewamy pomidory z puszki oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Po kolejnych 5-7 minutach gotowania możemy zupę zdjąć z ognia – makaron będzie jeszcze pęczniał więc nie martwcie się, że będzie nieugotowany.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz