Kuchnia polska

Zupa ogórkowa na żeberkach

23 stycznia 2013

Z zupą ogórkową miałam wielki problem- bo to przecież taki prosty obiad.
Ale jednak- z każdą zupą miałam podobnie- brakowało mi w niej czegoś,
jakiejś kropki nad i.
Postanowiłam więc zrobić wszystko po kolei, bardzo dokładnie.
Smakować, próbować, żeby zupa ogórkowa wreszcie była jak najlepsza.

Chyba się udało:)
Starałam się zapisać co robię po kolei, żeby żona jednego
z czytelników odważyła się ją wreszcie zrobić.

Składniki na 2l zupy ogórkowej:

  • ok. 400g żeberek
  • włoszczyzna
  • 4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
  • ogórki kiszone (1kg wiaderko- można kupić w marketach, lub 1-1.5l słoik)
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie- kilka kulek
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. śmietana 18%
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach- ew. możemy je pokroić w plastry. Sok, z zalewy, w której były ogórki odstawiamy- nie wylewamy.
Włoszczyznę obieramy.
Mięso dzielimy na 2-3 części.
Do dużego garnka nalewamy 1.5l wody, wrzucamy mięso, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 2-3 godzin (najlepiej żeby były to 3 godziny).
Pamiętajmy, że mięso wrzucamy do zimnej wody, nie do wrzątku, żeby nie ścięło się w nim białko od razu, a stopniowo, uwalniając smak i aromat.
Gdy jesteśmy na półmetku czasu gotowania zupy- ok. 2 godziny na wolnym ogniu, do zupy możemy wrzucić włoszczyznę- wymaga ona krótszego czasu gotowania.
Ziemniaki pokrojone w kostkę i starte ogórki wrzucamy do bulionu, gdy marchewka zacznie mięknąć- nie chcemy żeby warzywa nam się rozgotowały.
Do garnka wlewamy również zalewę z ogórków (z dużego słoika ok. 300ml)
Wszystko gotujemy jeszcze ok. 10- 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Na sam koniec zupę należy doprawić solą i pieprzem, ew. zabielić ją śmietaną.

Przed podaniem zupy ogórkowej zazwyczaj marchewkę kroję w plastry.

Przeczytaj również

7 komentarzy

  • Reply Wilczyca Aga Strzęciwilk 24 stycznia 2013 at 11:45

    Na żeberkach..mmmmm…to jest to! ja zawsze ogórkową i kapuśniak robię na tej części mięsa. Pychota!

  • Reply Karmel-itka. 24 stycznia 2013 at 12:13

    prawdziwa ogórkowa, domowa..
    najlepsza zupa na świecie!

  • Reply PUDERNICZKA 24 stycznia 2013 at 18:23

    Zjadłabym taką zupkę…

  • Reply ola 27 stycznia 2013 at 10:31

    ja zawsze podsmażam lekko ogórki przed wrzuceniem ich do zupy,wtedy ogórkowa jest jeszcze lepsza. polecam Ci wypróbować ten patent 🙂

  • Reply April Ross 13 lutego 2013 at 14:54

    Mam nadzieję, że moje pytanie nie wyda się głupie, ale dopiero zaczynam gotować i nie bardzo mam skąd czerpać wzór „co i jak”. Co potem można zrobić z tymi żeberkami z zupy?

    • Reply pees 13 lutego 2013 at 14:55

      Zjeść!:)
      Takie żeberka są świetnie ugotowane, mięciutkie, aromatyczne- mój K. zawsze chętnie je ‚obgryzie’ po zupce:)

    • Reply April Ross 13 lutego 2013 at 18:32

      Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂 Czyli obiad dwudaniowy – trzeba będzie wypróbować.

    Zostaw komentarz