Zupy

Francuska zupa rybna

12 października 2016

Francuska zupa rybna zwana Bouillabaisse przygotowywana jest na bazie aromatycznego rybnego wywaru. Dużo pomidorów i cebuli sprawia, że jest niezwykle smaczna i ma piękny kolor. Ta zupa we Francji przygotowywana jest w różnoraki sposób – w niektórych regionach dodaje się tylko jeden rodzaj ryb czy owoców morza. Tą, którą ja dla Was przygotowałam zjeść można w Marsylii. Ja przygotowałam nieco prostszą jej wersję, nie dodając do zupy anyżu, za którym nie przepadam czy kopru włoskiego, którego też przeważnie w kuchni unikam.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 500-600g owoców morza (ja użyłam mrożonej mieszanki)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1/4 szklanki rumu
  • 1 puszka pomidorów krojonych/passaty z pomidorów
  • 5 świeżych pomidorów
  • 0.5l wywaru warzywnego/rybnego
  • sok z 1/2 limonki
  • odrobina szafranu
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
  • ew. pietruszka/chili

francuska-zupa-rybna-1-of-1-5

Cebulę drobno siekamy, pomidory kroimy na kawałki. Do wywaru dodajemy pomidory z puszki, pokrojone pomidory, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy wszystko. Cebulę podsmażamy na oliwie, gdy już zmięknie dodajemy czosnek, smażymy tylko chwilę, żeby się nie przypalił, dodajemy go do gotującego się bulionu wraz z szafranem. Dolewamy do wywaru rum, doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem, dosładzamy, aby podkreślić smak pomidorów. Następnie do zupy wkładamy rozmrożone owoce morza, gotujemy je 3-5 minut w zupie. Zupa rybna powinna zostać dopełniona sokiem z limonki, pietruszką. Na samym końcu doprawiamy odpowiednio świeżo mielonym pieprzem lub odrobiną chili.

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Jud 15 października 2016 at 10:27

    Piękny kolor! 🙂 Zupy rybnej jeszcze nie gotowałam, więc jestem ciekawa, jak ta smakuje 😉

  • Zostaw komentarz