Francuska zupa rybna zwana Bouillabaisse przygotowywana jest na bazie aromatycznego rybnego wywaru. Dużo pomidorów i cebuli sprawia, że jest niezwykle smaczna i ma piękny kolor. Ta zupa we Francji przygotowywana jest w różnoraki sposób – w niektórych regionach dodaje się tylko jeden rodzaj ryb czy owoców morza. Tą, którą ja dla Was przygotowałam zjeść można w Marsylii. Ja przygotowałam nieco prostszą jej wersję, nie dodając do zupy anyżu, za którym nie przepadam czy kopru włoskiego, którego też przeważnie w kuchni unikam.
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 500-600g owoców morza (ja użyłam mrożonej mieszanki)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1/4 szklanki rumu
- 1 puszka pomidorów krojonych/passaty z pomidorów
- 5 świeżych pomidorów
- 0.5l wywaru warzywnego/rybnego
- sok z 1/2 limonki
- odrobina szafranu
- cukier
- pieprz
- sól
- oliwa
- ew. pietruszka/chili
Cebulę drobno siekamy, pomidory kroimy na kawałki. Do wywaru dodajemy pomidory z puszki, pokrojone pomidory, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy wszystko. Cebulę podsmażamy na oliwie, gdy już zmięknie dodajemy czosnek, smażymy tylko chwilę, żeby się nie przypalił, dodajemy go do gotującego się bulionu wraz z szafranem. Dolewamy do wywaru rum, doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem, dosładzamy, aby podkreślić smak pomidorów. Następnie do zupy wkładamy rozmrożone owoce morza, gotujemy je 3-5 minut w zupie. Zupa rybna powinna zostać dopełniona sokiem z limonki, pietruszką. Na samym końcu doprawiamy odpowiednio świeżo mielonym pieprzem lub odrobiną chili.
1 komentarz
Piękny kolor! 🙂 Zupy rybnej jeszcze nie gotowałam, więc jestem ciekawa, jak ta smakuje 😉