Święta

Zupa rybna (wigilijna z karpia)

9 października 2012

Kochani moi,
wieeem, że do świąt jeszcze dłuższa chwila,
aleeee
gdy w sklepach widzę mikołajki itd,
to nabieram ochoty na ten nastrój… 🙂

Stąd też zupa rybna, z karpia,
idealna na święta.
Posmakuje wszystkim!:)

Składniki:

  • 1/2kg karpia
  • 1/2 woreczka ryżu
  • 1 jajko
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1l wody
  • włoszczyzna (pokrojona w paseczki/kosteczkę)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, majeranek
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%

Gotujemy bulion warzywny, z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, doprawiamy go do smaku. Rybę kroimy w drobne kawałki, ryż gotujemy al’dente. Następnie rybę i ryż doprawiamy (solą, pieprzem i czosnkiem), dodajemy 1 jajko, posiekaną natkę pietruszki i formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy je w mące, podsmażamy na patelni do zrumienienia i wrzucamy do gotującego się bulionu na 5-10 minut, aby zupa nabrała głębi smaku. Zabielamy śmietaną.
Uważajmy, aby kotleciki się nie rozpadły.

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply Aurora 10 października 2012 at 07:09

    Jej, u mnei w domu jemy taką na Wigilię (of kors) :))

  • Reply Madame Edith 10 października 2012 at 07:43

    Bardzo lubię zupę rybną, ale z karpia nigdy nie jadłam, bo przyznam, że to jedna z niewielu ryb, których konsumpcji się nie podejmuję 🙂
    Sam pomysł na wykonanie jednak mi się bardzo podoba!

    Serdeczności,
    E.

  • Reply mojetworyprzetwory 10 października 2012 at 08:38

    Wygląda bardzo smakowicie! Ale o Świętach ja jeszcze nie myślę, cią©le lato mi w głowie, szczególnie, kiedy takie słonko jak dziś mi świeci;) Pozdrawiam!

  • Reply Karolka 10 października 2012 at 10:42

    Oooo ciągle się człowiek uczy:)u mnie karp w postaci smażonej zawsze jest na wigilię, z zupą się jeszcze nie spotkałam. Wygląda całkiem smacznie;)

  • Reply MartynCia ^^ 10 października 2012 at 14:17

    zupy rybnej nigdy nie jadłam… u mnie w rodzinie się nie serwuje..ba powiem lepiej. U mnie w rodzinie nie serwuje się nawet karpia.

  • Zostaw komentarz