Żurek, przepis na żur z białą kiełbasą i jajkiem. Treściwa zupa, którą lubię zjeść nie tylko podczas Świąt Wielkiej Nocy. O ile mnie pamięć nie myli w moim domu nigdy nie robiło się go na domowym zakwasie, w grę wchodził tylko taki z butelki lub z proszku (!!!).
Ja jeszcze nie zdobyłam się na przygotowanie zakwasu, kiedyś próbowałam, ale go nie polubiłam i on mnie nie polubił. Rozstaliśmy się w zgodzie. Może, gdy nadejdzie okazja, skuszę się, aby zrobić podejście numer dwa, póki co jednak zostawiam Was z przepisem na udoskonalony żur, który możecie zrobić na bazie tego z butelki.
Składniki:
- 300 g kiełbasy białej (najlepiej surowej)
- 150 g boczku wędzonego
- 4 jaja
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 litr żurku
- 1 litr wody
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Żurek wlewamy z wodą do garnka, dodajemy kiełbasę, gotujemy. W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo, studzimy. Cebulę siekamy, podsmażamy z czosnkiem (uważając, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki) i dodajemy do zupy. Gotujemy ok 30 minut, do żurku dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Jeśli chcecie wzbogacić smak żurku dodajcie np. łyżeczkę chrzanu. Żurek podajemy z białą kiełbasą i jajkiem.
Brak komentarzy