Konkurs makaronowy! Wraz z marką Lubella daję Wam możliwość zagarnięcia ogromnej paki makaronów i innych produktów tej firmy (m.in. kasze, płatki).
Łącznie to aż 21 opakowań makaronów: zwykłych i pełnoziarnistych, 4 rodzaje mąki, kasza i płatki.
Zadanie konkursowe polega na zostawieniu w komentarzu przepisu na…
makaronową zapiekankę!
Mam tu na myśli każdy rodzaj zapiekanego makaronu- od niezwykłej lasagne po makaron z serem. Jeśli macie zdjęcia możecie przesłać je na adres e-mailowy paulina@smakowitykasek.pl zwiększą one Waszą szansę na wygraną!:)
Zwycięzców będzie dwóch. Konkurs trwa od dziś, tj. 24.08.2014r do 31.08.2014r.
Macie więc równy tydzień na podzielenie się ze mną Waszymi ulubionymi przepisami! W jednym komentarzu możecie zamieścić jeden przepis, ale każdy z Was może dodać ich kilka, po prostu osobno wpisanych.
Do dzieła!
Paka makaronów leci do Pauliny za przepis: Kugel serowy z suszonymi owocami oraz do Anety za przepis na muszle makaronowe z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, zapieczone w delikatnym śmietanowym sosie z kozim serem!:)
Gratulacje!
41 komentarzy
Witam, mam pytanie : Czy mogę przepis wrzucić teraz, a potem jakoś doslac zdjęcie? Mam w planach zrobić ją jutro, ale przepis chciałaby dac już dziś 🙂
Oczywiście, jasne!:)
Jutro na obiad zapiekanka i się zgłoszenie:)
Zapiekanka makaronowa
Składniki :
* 250g makaronu Rigatoni
* puszka tuńczyka w sosie własnym
* 2 jajka ugotowane na twardo
* cebula
* ząbek czosnku
* 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* łyżka oliwy z oliwek
* opcjonalnie rzodkiewki
* kilka plasterków żółtego sera
* świeże zioła
* sól, pieprz
Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente. Jajka zetrzeć na tarce, wymieszać z tuńczykiem i śmietaną. Na oliwie przesmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszać całość z tuńczykiem. W formie do zapiekania ułożyć makaron, sos z tuńczyka, przykryć całość plasterkami sera i zapiekać około 20 minut, aż ser sie rozpuści. Danie posypać świeżymi ziołami. Najlepiej smakuje na ciepło.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, kalafiorem i cukinią
Składniki na zapiekankę:
– 400 g makaronu np. świderki
– 1/2 kalafiora
– 1 średnia cukinia
– 300 g pieczonej piersi z kurczaka
– 100 g sera żółtego
– sos beszamelowy
Składniki na sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 400 ml mleka
– 2 łyżki startego parmezanu
– sól
– pieprz
Wykonanie sosu beszamelowego:
Masło rozpuścić w niewielkim garnku, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać letnie mleko i wymieszać. Całość gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając, uważając by nie powstały grudki. Sos doprawić solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje dodać parmezan i wymieszać. Sos przygotować bezpośrednio przed dodaniem do zapiekanki.
Wykonanie zapiekanki:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki i podgotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Cukinię pokroić na półplasterki i wrzucić na dwie minuty do wrzącej wody. Kurczaka pokroić w kostkę.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, cukinię, kalafior i kurczaka. Całość polać sosem beszamelowym i posypać żółtym serem.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać przez 15 – 20 minut.
Makaronowe koszyczki Eli
15 dkg makaronu spagetti
4 jajka
10 dkg wędzonego łososia w plastrach
sól
pieprz
5 dkg sera żółtego
kilka łodyżek koperku
masło do wysmarowania kokilek
4 kokilki
Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu i ostudzić. Kokilki wysmarować masłem. Dno i boki kokilek wyłożyć makaronem. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Makaron posypać serem. Włożyć kokilki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec makaron aż ser się rozpuści. Wyjąć kokilki z piekarnika. Do każdej kokilki wbić jajko,oprószyć solą,pieprzem i włożyć jeszcze do piekarnika. Zapiekać jeszcze aż białko jajka się zetnie. Z łososia wędzonego uformować róże. Koperek umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zapieczone koszyczki z jajkami wyjąć z piekarnika. Ostrożnie wyjąć koszyczki z kokilek. Udekorować koszyczki różyczkami z wędzonego łososia i gałązkami koperku. Smacznego!
Makaronowa pizza Eli
25 dkg makaronu spagetti
20 dkg pieczarek
1 cebula
15 dkg boczku wędzonego
1/2 czerwonej papryki
25 dkg sera żółtego
2 łyżki oleju
sól
pieprz
masło do wysmarowania tortownicy
Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu i odcedzić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w pół krążki. Na patelni rozgrzać olej,dodać pieczarki,cebulę,doprawić solą i pieprzem. Całość smażyć aż sok odparuje i ostudzić. Umytą paprykę oczyścić z szypułki i nasion. Paprykę pokroić w paski. Boczek wędzony pokroić w cienki plasterki i obsmażyć na suchej patelni. Wyjąć boczek na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby odsączyć tłuszcz. Tortownicę (26 cm) wysmarować masłem i wyłożyć makaron. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 1/3 sera rozsypać na makaron. Włożyć tortownicę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i piec makaron aż ser się rozpuści. wyjąć makaron z piekarnika,posmarować keczupem i posypać.połową pozostałego sera. Na serze rozłożyć pieczarki z cebulą,paprykę i boczek. Całość posypać pozostałym serem. Tortownicę włożyć jeszcze do piekarnika i zapiekać aż ser się lekko zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika podzielić na porcje i podawać, Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z bobem Eli
500 g makaronu duże świderki
500 g bobu
1 zielony kalafior lub brokół
sól
1 łyżka cukru
1 kg mięsa mielonego
2 cebule
6 ząbków czosnku
4 łyżki oleju
1 duża puszka pomidorów pellatti-425 g
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla
papryka ostra
pieprz
250 ml śmietany 30 %
3 łyżki mąki pszennej
czosnek granulowany
gałka muszkatołowa
20 dkg sera żółtego
Cebule posiekać,czosnek przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać olej,dodać mięso i przesmażyć.Do mięsa dodać cebulę,czosnek i jeszcze razem chwilę smażyć.Dodać pomidory razem z zalewą,paprykę słodką,przyprawę do grilla i paprykę ostrą,sól,pieprz do smaku i dusić aż mięso będzie miękkie.Umyty bób wrzucić do osolonego wrzątku i sparzyć tak żeby schodziła skórka.Umyty kalafior podzielić na różyczki i gotować 5 minut we wrzątku z dodatkiem soli i cukru.Makaron wrzucić do osolonego wrzątku,gotować 5 minut i odcedzić.Do dużego naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwami połowę makaronu,mięso,bób i kalafior oraz resztę makaronu.Śmietanę wlać do garnuszka,dolać 100 ml wody,dodać sól,pieprz,czosnek granulowany i gałkę muszkatołową do smaku oraz mąkę,dobrze wymieszać i polać makaron.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać makaron.Zapiekać przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.Smacznego!
Muszle na słodko Eli
1 opakowanie makaronu duże muszle
1 kg jabłek
10 dkg rodzynek
1 łyżka cynamonu
5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
40 połówek orzechów włoskich
500 ml śmietany kremówki 30 %
2 opakowania cukru waniliowego
10 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
Umyte,obrane,pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę i włożyć do rondla.Do jabłek dodać rodzynki,5 łyżek cukru,cynamon,wlać 100 ml wody i dusić aż jabłka będą miękkie ale nie rozgotowane.Jabłka przestudzić,dodać posiekane orzechy i wymieszać.Śmietanę wlać do rondla,dolać 150 ml wody i zagotować.Do gotującej się śmietany dodać pozostały cukier,cukry waniliowe i zagotować.Mąkę wymieszać z 100 ml wody,wlać do śmietany i gotować aż sos lekko zgęstnieje.W dużym płaskim garnku zagotować wodę z solą,wrzucić makaron i gotować 3 minuty.Makaron odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.Sos wylać do brytfanki.Muszle nadziewać jabłkami,układać na sosie w brytfance i każdą udekorować połówką orzecha.Brytfankę wstawić do nagrzanego do 190 stopni C.piekarnika i zapiekać około 25 minut..Muszle wyłożyć na talerze i polać sosem waniliowym.Smacznego!
Lazania rybno-cukiniowa Eli
16 płatów lazanii
1 kg ryby sola
1 kg młodej cukinii
5 łyżek oleju
1 łyżka czosnku granulowanego
3 łyżki sosu sojowego
pieprz czarny
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
1 litr mleka
sól
pieprz biały
czosnek granulowany
gałka muszkatołowa
15 dkg sera żółtego
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
mąka pszenna do panierowania ryby
olej do smażenia ryby
Cukinie umyć,odciąć końcówki i pokroić wzdłuż (ze skórką) na dość cienkie plastry.Wymieszać olej,sos sojowy,czosnek i pieprz czarny.Marynatą posmarować plastry cukinii z obu stron i odłożyć na 3 godziny.Po tym czasie upiec cukinie na patelni grillowej.Umytą,osuszoną rybę oprószyć solą i pieprzem.Rybę opanierować w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.W rondlu roztopić masło,dodać mąkę i razem przesmażyć.Do zasmażki wlewać mleko cały czas mieszając,żeby nie porobiły się kluchy i gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.Sos beszamelowy doprawić solą,białym pieprzem,czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.Na dnie naczynia rozsmarować odrobinę sosu beszamelowego,położyć 4 płaty suchej lazanii,odrobinę sosu,połowę cukinii (wcześniej odłożyć kilka plastrów do dekoracji),odrobinę sosu,4 płaty lazanii,odrobinę sosu,rybę,odrobinę sosu,4 płaty lazanii,odrobinę sosu,resztę cukinii,odrobinę sosu,4 płaty lazanii,resztę sosu.Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać lazanię.Zapiekać lazanię przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Lazanię wyjąć z piekarnika,podzielić na porcje i udekorować pozostałymi plastrami cukinii.Smacznego!
Cannelloni na słodko Eli
1 opakowanie makaronu cannelloni
sól
50 dkg sera białego
2 jajka
10 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
6 dkg rodzynek
250 ml śmietany kremówki 30 %
50 ml mleka
60 dkg truskawek (kilka odłożyć do dekoracji)
kwaśna śmietana
Ser zmielić w maszynce z drobniutkim sitkiem.Do sera dodać jajko,żółtko (białko odłożyć),cukier (4 łyżki),cukier waniliowy i razem utrzeć.Z pozostałego białka i szczypty soli ubić pianę.Do sera dodać rodzynki,pianę i wymieszać.Makaron wrzucić do osolonego wrzątku,gotować 4 minuty,odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.Rurki makaronowe nadziewać masą serową i układać w naczyniu żaroodpornym.Umyte i obrane z szypułek truskawki zmiksować z pozostałym cukrem.Do musu truskawkowego dodać śmietanę,mleko,wymieszać i tym sosem zalać makaron.Zapiekać w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Porcje makaronu wyłożyć na talerze,polać kwaśną śmietaną i udekorować truskawkami.Smacznego!
Zapiekane rybne muszle Eli
1 kg mrożonych filetów morszczuka
przyprawa do ryb
pieprz
mąka pszenna do obtoczenia ryby
olej do usmażenia ryby
1 opakowanie makaronu duże muszle
sól
1 opakowanie świeżego szpinaku-25 dkg
1 łyżka masła
czosnek granulowany
1 opakowanie sera typu feta-20-25 dkg
15 dkg sera żółtego
2 sosy do spagetti po 350 g
Rozmrożoną rybę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki.Oprószyć rybę przyprawą,pieprzem i obtoczyć mąką.Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę.Makaron gotować krócej niż w przepisie na opakowaniu,odlać,przelać zimną wodą i odsączyć.Na patelni roztopić masło,dodać szpinak,doprawić solą,pieprzem,czosnkiem i chwilę smażyć.Na dużą blachę wylać sosy Łowicz.Na sosie rozłożyć ugotowane muszle.Do każdej muszli włożyć trochę szpinaku,po kawałku ryby i sera feta.Blachę przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Wyjąć blachę z piekarnika,usunąć folię i posypać muszle tartym żółtym serem.Blachę włożyć jeszcze do piekarnika na 15 minut,żeby ser się zapiekł.Muszle razem z sosem wyłożyć na talerze i udekorować listkami szpinaku.Smacznego!
Ruskie cannelloni Eli
Zmodyfikowany przepis Pawła Lorocha
1.2 kg ziemniaków
75 dkg sera białego
4 cebule
2 łyżki smalcu
40 dkg surowego boczku wędzonego
sól
pieprz
1 opakowanie makaronu cannelloni
Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.Zimne ziemniaki i ser biały przecisnąć przez praskę.Cebule pokroić w grubszą kostkę.Boczek pokroić w kostkę.Na patelni roztopić 1 łyżkę smalcu,dodać połowę pokrojonego boczku i smażyć chwilę.Do boczku dodać połowę pokrojonej cebuli,dalej smażyć,aż cebula i boczek się zrumienią i dodać do ziemniaków z serem.Masę doprawić solą,pieprzem i wymieszać.Na patelni rozgrzać drugą łyżkę smalcu,dodać resztę boczku i przesmażyć.Do boczku dodać resztę cebuli i smażyć aż boczek z cebulą się zrumienią.Makaron cannelloni ugotować na pół miękko w osolonej wodzie,odcedzić i przelać zimną wodą.Każdą rurkę nadziewać ruskim farszem i układać w naczyniu żaroodpornym.Na wierzch wyłożyć boczek z cebulką razem z tłuszczem i zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.Smacznego!
Lasagne mięsno warzywna z 4 serami
Składniki na 1 formę:
Makaron lasagne świeży – 250g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe – 700g
Pancetta lub wędzony boczek – 25g
Pomidory świeże (w sezonie) lub z puszki – 250g
Bakłażan – 300g
Cukinia – 500g
Papryka – 150g
Marchewka – 150g
Seler naciowy – 30g
Cebula – 50g
Oliwa z oliwek – 10g
Mozarella – 120g
Gorgonzola – 250g
Parmezan – 50g
Ricotta– 250g
Czerwone wino wytrawne – 1 kieliszek
Sos do lasagne:
Jajko – 2 sztuki
Śmietana 30% – 100g
Śmietana 12% – 100g
Mleko 2% – 200g
Oregano – 1 łyżeczka
Przygotowanie sosu:
W dużym naczyniu mieszam śmietany, mleko i oregano. Dodaję 2 surowe jajka i mieszkam całość. Ten sos nie wymaga gotowania!
Przygotowanie lasagne:
Wszystkie składniki dokładnie myjemy. Marchewkę i cebulę obieramy ze skóry. Bakłażana kroimy w plastry i solimy, aby usunąć z niego całą gorycz.
Obraną marchewkę, cebulę i seler naciowy kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i przysmażamy połowę pokrojonej marchewki, cebuli i selera. Po 2 minutach do naszego sufritto dodajemy ½ szklanki wody i zmniejszamy ogień, tak aby warzywa „wciągnęły” całą wodę i zmiękły. Po tym czasie dodajemy do nich pancettę pokrojoną w kostkę i podsmażamy, aż wytopi się z niej tłuszcz. Gdy pancetta będzie już podsmażona, dodajemy mięso mielone i podsmażamy do koloru złoto-brązowego. Po tym czasie dodajemy kieliszek czerwonego, wytrawnego wina i pokrojone w kostkę pomidory, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 2-3h. Im dłużej będziemy dusić mięso, tym będzie bardziej aromatyczne. Od czasu do czasu podlewamy mięso małą ilością wody. Po tym czasie doprawiamy mięso solą i pieprzem.
W między czasie przygotowujemy farsz warzywny. Bakłażana, który stracił już goryczkę kroimy w kostkę. To samo robimy z cukinią i papryką. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i przygotowujemy sufritto, tak jak przy przygotowywaniu mięsa – marchewkę, cebulę i seler naciowy podsmażamy, a następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Do sufritto dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i dusimy do miękkości pod przykryciem.
Gdy warzywa i mięso będzie gotowe możemy zabrać się za przygotowanie formy do pieczenia, makaronów i sera.
Prostokątną formę smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy na spód pierwszą warstwę makaronu. Polecam świeży makaron lasagne, ponieważ ma wyjątkowy smak i można go kupić w dużych płatach.
W misce przygotowujemy sery – mozarellę kroimy w drobną kostkę, gorgonzolę „rwiemy” na małe kawałeczki, parmezan ścieramy na małych oczkach i wszystko mieszamy z ricottą.
Mając przygotowane wszystkie składniki możemy przygotować lasagne. Na pierwszą warstwę makaronu nakładamy równomiernie przygotowane mięso. Następnie układamy mieszaninę serów, a na nich kolejną warstwę makaronu. Na warstwie makaronu układamy podduszone warzywa i sery. Następnie kolejna warstwa makaronu i wymieszane mięso z warzywami i sery. Na samą górę lasagne układamy makaron, posypujemy serem i polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Naczynie przykrywam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 2 godziny.
Kremowe lasagne z cukinia i serkiem Ricotta
9 platkow lasagne
lyzka oliwy z oliwek
cebula, drobno posiekana
700g cukini startej na tarce (grube oczka)
2 zabki czasnku, drobno posiekany badz sprasowany (choc ja uzywam mrozonego w kostkach)
250 gram serka ricotta
50g serka zotlego, najlepej cheddar
350g sosu pomidorowego gestego (ja zwykle blenduje swieze pomidory), ale sa dostepne w sloikach
Ugotowac makaron, lubi sie sklejac, nalezy uwazac Gotowac jakies 5 min. Przeplukac zimna woda, skropic oliwa z oliwek by akaron sie nie sklejal. Podsmazyc cebule, dodac cukienie, az bedzie miekka, czosnek. Dodaj 2/3 serka ricotta do tego oraz caly cheddar, dopraw, sol, pieprz, co kto lubi. w osobym garnku podgrzej sos pomidorowy. W naczyniu zaroodpornym ukladaj warstwami, zaczynajamc od masy serowo cukiniowej, makaron, sos pomidorowy i powtorz. Na gore mozna wylozyc jeszcze troche cheddara i reszte ricotty Piec przez 10 mins w temp. 200 stopni. Pycha
Zapiekanka makaronowa Eli
25 dkg makaronu świderki
1/2 kurczaka z rożna
1 mały brokuł-tylko różyczki
1 mała papryka czerwona
1 biały por
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
600 ml mleka
sól
pieprz
czosnek granulowany
gałka muszkatołowa
masło do wysmarowania naczynia
25-30 dkg sera żółtego
Makaron wrzucić do posolonego wrzątku,gotować 2 minuty i odcedzić.Mięso kurczaka obrać ze skóry,kości i pokroić na mniejsze kawałki.Brokuły,paprykę,pora umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Większe różyczki brokuła pokroić na mniejsze części.Z papryki usunąć szypółkę i nasiona.Pokroić paprykę w paski.Pora pokroić w ćwierć krążki.Makaron,mięso,brokuły,paprykę i pora wymieszać.Małe naczynia,na jedną porcję (6 sztuk) wysmarować masłem i nałożyć do nich makaron z dodatkami.Jeżeli nie mamy takich naczyń do zapiekania,można użyć dużego naczynia żaroodpornego (nie można wtedy wstawiać naczynia do nagrzanego piekarnika) Z roztopionego masła i mąki zrobić białą zasmażkę,zalać zimnym mlekiem (mieszać trzepaczką,żeby nie porobiły się kluchy) i zagotować.Sos beszamelowy doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem i gałką muszkatołową.Sos wylać na makaron.Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać wierzch zapiekanek.Włożyć naczynia z zapiekankami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (w naczyniu żaroodpornym czas zapiekania liczyć od nagrzania piekarnika a nie od włożenia do zimnego piekarnika) i zapiekać około 30 minut.Smacznego!
Pychotka 🙂
3 kolorowy makaron farfalle badz pelnoziarnisty (250g)
mala cebula
mala cukinia
100g pieczarek
2 zabki czosnku sprasowane
szklanka sosu pomidorowego badz passaty
filizanka bulionu (najlepiej kurczak)
ocet balsamiczny
1/4 szklanki groszku
1/4 szklanki kukurydzy
swierze liscie bazyli, ze 2, posiekane
mix wloskich przypraw (mozna kupic w markecie) badz stworzyc 🙂
70g serka typu philadelphia badz tanszego
1 pomidor
120g mozzarelli
oliwa z oliwek
Cebula, grzyby, cukienie i czosnek podsmazyc az dukinia zmieknie. Dodac sos pomidorowy, bulion, bazylie, przyprawy wloskie i ocet balsamiczny, kilka kropel. Dusisc z 10min. W misce przygotowac kremowy serek, dodac kilka lyzek przygotoanego sosu i wymieszac. lekko wymieszac az bedzie glodka i jednolite. Dodac serek do sosu, mieszac do polaczenia. W miedzyczasie ugotowac makaron al dente. Dodaj makaron, do sosu, wraz z kukurydza i groszkiem, przeloz do naczynia zaroodpornego. na wierzch uloz plasterki pomidora i mozarelli. Zapiec ok. 20-30 min w tepm. 200 stopni.
Witam
Stawiam się do zabawy z Lubellą
Zgłaszam do konkursu
Razowa zapiekanka z chorizo i beszamelem
Zapiekanka powstała bardzo spontanicznie, robi się ją ekspresowo, a znika jeszcze szybciej. Po kuchni roznosi się fantastyczny zapach, a smakuje wybornie. Aromat pieczonego chorizo jest boski!
Składniki:
20 dag makaronu razowego
10 plastrów chorizo
2 ząbki czosnku
1-2 pomidory
10 plastrów sera żółtego
sól
pieprz
bazylia
masło do wysmarowania formy do pieczenia
1. Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić. Żaroodporną formę do zapiekania wysmarować masłem i kolejno układać: połowa makaronu – pomidory w plastrach – czosnek w plastrach – połowa chorizo- połowa żółtego sera – druga połowa makaronu – sos beszamelowy – druga połowa sera – pozostałe plastry chorizo – bazylia
2. Zapiekać w rozgrzanym do 175 C piekarniku przez 30 minut.
Sos beszamelowy:
2 szklanki mleka
5 dag masła
2 i 1/2 łyżki mąki
pół łyżeczki soli
pieprz
gałka muszkatołowa
Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i smażyć jak zasmażkę. Dodać mleko i przyprawy, cały czas mieszając. Poczekać, aż sos lekko zgęstnieje i polać zapiekankę.
Pozdrawiam, Agnieszka
http://www.apetyczna-babeczka.pl
Zapiekanka makaronowa kojarzy mi się z czymś absolutnie pysznym, szybkim i bezproblemowym.
I taka właśnie jest ta :
makaron (penne, ale w zasadzie nada się każdy)
passata pomidorowa
cebulka
czosnek
mozzarella
Makaron gotujemy al dente. Cebulę wraz z czosnkiem szklimy na oliwie. Dodajemy passatę pomidorową i chwilkę gotujemy. Przyprawiamy do smaku (sól, cukier, pieprz, oregano). Naczynie smarujemy oliwą, i wykładamy część makaronu, na to sos i pokrojoną w kostkę mozzarellę i tak do wykończenia się składników. wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
Podana ze świeżą bazylią będzie jeszcze lepsza.
Szybka, tania i przepyszna lepiej być nie może
Pozdrawiam, Ola:)
Też się zgłaszam:}
350 gram makaronu świderki,
1 papryka czerwona,
1 cebula,
1 pomidor,
120 ml śmietanki 12%
3 jajka,
150 gram sera zółtego,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
50 gram margaryny,
pieprz,
Sól,
bazylia
Makaron świderki gotujemy według przepisu na opakowaniu. (do miękkości). Następnie naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i przekładamy ugotowany makaron. Paprykę myjemy, cebulę obieramy i następnie kroimy w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na tłuszczu (margarynie). ok.7-10 minut. Do miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je. 100 gram sera żółtego ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do jajka. Do jajek i sera dodajemy śmietankę i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy. Do przyrządzonej masy dodajemy podsmażoną paprykę z cebulą i ponownie całość dokładnie mieszamy. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Tak przygotowany sos przelewamy do naczynia żaroodpornego z makaronem – makaron z sosem mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojonego w plastry pomidora i następnie posypujemy resztą pozostałego sera, który ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni.
zdjecie juz wysyłam
Zapiekanka z makaronem, szynką i groszkiem
Składniki:
500 g makaronu świderki
250 g wędliny
400 g groszku mrożonego
2 pomidory
150 g żółtego sera
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
50 g serka topionego
bazylia suszona
oregano suszone
papryka słodka mielona
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka przyprawy do potraw np.Vegety
sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Wędlinę kroimy w kosteczkę. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki i odsączamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory kroimy w kostkę. Makaron, wędlinę i groszek mieszamy w dużej misce.
Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, zasypujemy mąką i mieszamy do połączenia. Zalewamy mlekiem i mieszamy, aż mąka rozpuści się w mleku. Dodajemy serek topiony i mieszamy. Podgrzewamy często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy oregano, bazylię, paprykę i gałkę muszkatołową. Doprawiamy vegetą i pieprzem.
Sos dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z makaronem. Mieszamy całość i dodajemy pomidory. Delikatnie łączymy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wierzch posypujemy startym serem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Po tym czasie odkrywamy i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż ser się przyrumieni.
Makaronowe ruloniki z mięsem mielonym
Składniki:
6 płatów makaronu lasagne
250 g mięsa mielonego
1-2 marchewki
1/2 łyżeczki masła
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 kostka rosołowa
2 łyżki mrożonego groszku
2 łyżki fasolki szparagowej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka śmietany
1 łyżeczka mąki pszennej
50 g żółtego sera
sól, pieprz
W garnku zagotowujemy osoloną wodę z olejem. Do wrzącej wody wkładamy 3 płaty lasagne i gotujemy ok. 10 minut, często mieszając, aby nie przywarły do dna. Następnie delikatnie wyjmujemy na talerz i odstawiamy do przestudzenia. Tak samo postępujemy z kolejnymi 3 płatami.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy marchewkę. W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Bulionem zalewamy marchewkę, tylko tyle aby pokryć marchewkę (reszta bulionu przyda nam się do sosu). Dusimy marchewkę, aż będzie miękka, a bulion odparuje. Lekko studzimy.
Do mięsa mielonego dodajemy przestudzoną marchewkę i posiekana natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Na każdy płat lasagne kładziemy trochę masy mięsnej i zwijamy w rulonik. Roladki ustawiamy w kokilkach.
Fasolkę szparagową myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie razem z groszkiem.
Między ruloniki wkładamy ugotowaną fasolkę i groszek.
Do pozostałego bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietanę i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy roladki.
Przykrywamy i wstawiamy kokilki do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez 40 minut.
Ser żółty ścieramy na tarce. Po 40 minutach pieczenia kokilki odkrywamy, ruloniki posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
Cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
opakowanie makaronu cannelloni
puszka groszku konserwowego
słoiczek przecieru pomidorowego
sól, pieprz
bazylia, oregano
papryka słodka w proszku
olej do smażenia
Sos beszamelowy:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
vegeta
gałka muszkatołowa
bazylia, oregano
200 g żółtego sera
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy mięso mielone. Usmażone przekładamy do miski, dodajemy bazylię i oregano, pół słoiczka przecieru, paprykę w proszku i mieszamy, Doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy odcedzony groszek i wszystko dokładnie mieszamy. Farszem wypełniamy surowe rurki makaronowe i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Rurki smarujemy z wierzchu resztą przecieru pomidorowego.
Masło rozpuszczamy w garnku z grubym dnem, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy mleko i gotujemy, często mieszając, aż zgęstnieje. Doprawiamy vegetą, gałką muszkatołową, bazylią i oregano. Dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy rurki.
Ser ścieramy na tarce i posypujemy nasze danie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, aż makaron będzie miękki, a ser ładnie się zarumieni.
ZAPIEKANKA MAKARONOWA ZE SŁONECZNIKIEM:
250 g drobniejszego makaronu, np. kolanka.
1 czerwona papryka
ok. 100 g sera żółtego
50 g łuskanego słonecznika
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Sos serowy:
150 ml śmietanki 18%
150 g serka topionego z ziołami
Sposób wykonania:
Makaron ugotować al’dente. Przelać na durszlak, a następnie ułożyć na dnie naczynia do zapiekania.
SOS:
Śmietankę podgrzać, rozpuścić w niej serek topiony. Podgotować chwilę, aż zgęstnieje. Tak przygotowanym sosem zalać makaron. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Na to ułożyć pokrojoną w paski lub plastry paprykę i wierzch posypać startym na tarce serem żółtym. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia, zapiekankę posypać słonecznikiem.
MAKARON POD ZŁOCISTĄ KOŁDERKĄ:
250 g makaronu penne
1 pierś z kurczaka
150 g zielonej fasolki szparagowej
2 marchewki
1 mała puszka kukurydzy
sól, pieprz, mielona słodka papryka
Sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
2 łyżeczki musztardy
150 g sera żółtego
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Makaron ugotować al’dente. Przelać na durszlak. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Podsmażyć na oleju. Marchew obrać, drobno pokroić, ugotować razem z fasolką. Makaron wymieszać z usmażonym mięsem, ugotowanymi warzywami i odsączoną z zalewy kukurydzą. Ser zetrzeć na tarce.
SOS:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać łyżkę mąki, wymieszać. Zalać zimnym mlekiem. Całość podgrzać, dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Gorący sos wymieszać z musztardą i połową startego sera. Makaron z warzywami zalać sosem i posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 10-15 minut najlepiej na funkcji grill w 190 stopniach.
ZAPIEKANKA MAKARONOWO – POMIDOROWA Z KURCZAKIEM I FETĄ
Składniki na 3-4 porcje:
ok. 250 g makaronu (świderki, kokardki)
1 filet z piersi kurczaka
2 pomidory
1 cebula
100 g sera feta
2 łyżeczki przecieru pomidorowego + ok. 100 ml wody
kilka listków świeżej bazylii (ewentualnie pół łyżeczki suszonej)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
ok. 50 g mozzarelli
Sposób wykonania:
Makaron ugotować al’dente.
Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, lub ulubioną przyprawą do kurczaka, usmażyć.
Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, drobno posiekaną bazylią i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodać do usmażonego mięsa, chwilę wszystko podsmażyć, zdjąć z ognia.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wymieszać z makaronem, cebulą i mięsem w sosie. Na końcu dodać pokrojony w kostkę ser feta, delikatnie wymieszać, by feta się zbytnio nie pokruszyła. Przyprawić (uważać z solą, gdyż sama feta jest w sobie dość słona). Całość przełożyć do naczynia do zapiekania, wierzch obłożyć plastrami mozzarelli (można także ją zetrzeć). Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 10-15 minut w 180 stopniach.
OWOCOWA LASAGNE
Składniki na małą keksówkę 20cm x 8cm
6 płatów makaronu lazania
350 g serka ricotta
2 jajka
1/3 szklanki* cukru
1 cukier waniliowy (10g)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
125 g jagód lub borówek
125 g truskawek
* szklanka o pojemności 250 ml
Sposób wykonania:
Makaron lazania wrzucić na osolony wrzątek na ok. 1 minutę, wyciągnąć, ułożyć obok siebie na talerzu wysmarowanym olejem (by uniknąć ich sklejenia).
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać serek ricotta i budyń w proszku, dokładnie wymieszać mikserem.
Jagody i truskawki oczyścić. Owoce osobno zmiksować na mus.
Masę serową podzielić na 3 części. Do jednej dodać mus jagodowy, do drugiej truskawkowy, trzecią część pozostawić bez dodatków.
Dno keksówki wysmarować delikatnie olejem. Układać warstwami:
płat makaronu (jeśli płat makaronu jest krótszy niż długość blaszki, dosztukować z drugiego kawałka)
masa jagodowa
płat makaronu
2/3 masy serowej
płat makaronu
masa truskawkowa
płat makaronu
reszta masy serowej
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Lazanię wystudzić i dopiero wtedy wyjąć z blaszki i kroić. Podawać polaną gorącym sosem śmietanowym lub z kleksem bitej śmietany.
WARZYWNA LASAGNE
12 płatów makaronowych lasagne
2 łyżki oliwy
ok. 150 g brokułów
4-5 marchewek
150 g pieczarek
1 por
duża garść fasolki szparagowej
4 łyżki groszku (mrożony lub konserwowy)
300 g serka wiejskiego
3 łyżki startego parmezanu
120 g mozzarelli
SOS:
1 puszka pomidorów bez skórki w zalewie
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki oregano
odrobina cukru
szczypta soli, pieprzu
Sposób wykonania:
Na początku przygotować sos. Pomidory razem z zalewą zmiksować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać zmiksowane pomidory i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić papryką, oregano, solą i pieprzem. Gotować aż do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest za kwaśny, troszkę go posłodzić.
Brokuły i fasolkę szparagową ugotować. Jeśli używamy groszku mrożonego, to również go ugotować.
Pieczarki pokroić w plastry, posolić, podsmażyć. Smażyć do momentu odparowania wody. Przełożyć do miski.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią pokrojonego pora i startą na dużych oczkach tarki marchew. Przesmażyć.
Wszystkie ugotowane i usmażone warzywa połączyć ze sobą.
Serek wiejski odcedzić z nadmiaru wody, wymieszać z parmezanem. Ostudzone warzywa połączyć z masą serową.
Płaty lasagne krótko obgotować w posolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju (mają być półtwarde).
Dno i boki formy do zapiekania wysmarować odrobiną sosu. Na dnie ułożyć ciasno obok siebie płaty makaronowe, posmarować sosem, na to wyłożyć część farszu. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Na wierzchu ułożyć płaty makaronu posmarowane sosem i obłożone pokrojoną mozzarellą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
no to zgłoszę się i ja 🙂
moje zielone cannelloni 🙂
szpinak przesmażam na maśle, dodaję cebulkę, czosnek, fetę, doprawiam pieprzem i odrobiną soli. dorzucam kilka pokrojonych suszonych pomidorów. czekam chwilkę,aż wszystkie składniki na patelni połączą się w piękną,zielono-biało-czerwoną masę. nią faszeruję podgotowany lekko makaron cannelloni,układam w naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę przekładając mozarellą. zapiekam w piekarniku ok. 20-30 minut,aż ser się roztopi łącząc ze sobą warstwy. smacznego!
moja zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i brokułem:
podgotowany makaron penne (najlepiej pełnoziarnisty) układam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. na to wrzucam przesmażoną z cebulką,ziołami i czosnkiem mieloną karkówkę. na górę idzie zblanszowany brokuł. całość zalewam śmietanką 18% połączoną z dużą ilością startego żółtego sera i zapiekam ok. 20-30 minut,by masa połączyła wszystkie składniki. proste,szybkie i niebiańsko smaczne danie 🙂
lasagne z kurczakiem,kurkami i pieczoną papryką
płaty lasagne podgotowujemy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. na pierwszą warstwę dajemy podsmażone na maśle kurki. przykrywamy makaronem. kolejna warstwa to podsmażona pierś z kurczaka przyprawiona słodką papryką,ziołami prowansalskimi, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem,również przykryta makaronem. na ostatnią warstwę kładę pieczoną w piekarniku paprykę,obraną ze skórki. zapiekam chwilę w piekarniku i voila! pyszne,kolorowe,proste danie gotowe! 🙂
makaron z kurkami,indykiem i cukinią, zapiekany z sosem z gorgonzoli
makaron (penne,fusilli-co kto lubi), na to przesmażone na maśle kurki, indyk podsmażony z szalotką,grilowana cukinia w plasterkach, całość polana sosem z gorgonzoli (ok.100g sera rozpuszczamy w niepełnej szklance mleka). zapiekamy ok. 30min w naczyniu żaroodpornym.
lasagne ze szpinakiem, szynką prosciutto i sosem beszamelowym
płaty lasagne przekładamy warstwą świeżego szpinaku przesmażonego z czosnkiem,cebulką i serem gorgonzola, zmieszaną z podsmażoną szynką prosciutto w kawałkach (powtarzamy dopóki starczy nam masy szpinakowo-szynkowej, kończymy płatem makaronu). zalewamy sosem beszamelowym i zapiekamy ok. 25 min.
Witaj,
a ja polecam pyszne muszle makaronowe z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, zapieczone w delikatnym śmietanowym sosie z kozim serem. Kurki idealnie pasują do makaronu, a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
Potrzebujemy:
– 1 opakowanie muszli (conchiglioni) nr 55 Lubella Inspiracje
Farsz:
– około 400 gram kurek
– garść włoskich orzechów
– 2 ząbki czosnku
– opakowanie świeżego szpinaku
– sól i pieprz do smaku
Muszle makaronowe gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy świeży szpinak i krótko gotujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem i układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Na każdą nadzianą muszlę kładziemy plasterek dobrej jakości koziego sera i całość zalewany śmietanką kremówką 30 lub 36%. Muszle zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Podajemy gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania 🙂
Pozdrawiam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Brzmi cudownie, muszę to zjeść!:) Makaron leci do Ciebie!!!
Huurrra, hurrra, baaaardzo dziękuję:-)
Super!
Serdecznie pozdrawiam
Aneta
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
1 opakowanie makaronu (400 gram)
250 gram pieczarek (lub więcej jak ktoś bardzo lubi)
2 małe cebule
Pętko ulubionej kiełbasy (około 300 gram)
150 gram ulubionego sera (do posypania)
1 x mały koncentrat pomidorowy
Pół szklanki śmietany
Sól, pieprz i papryka (ostra/słodka) do smaku
Sos :
Pół szklanki śmietany
1 jajko
Dodatkowo :
Pietruszka
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż będzie a’l dente (według instrukcji na opakowaniu).Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i dusimy. Kiełbasę kroimy w kostkę lekko podsmażamy, po paru minutach dodajemy pokrojoną cebule i smażymy do momentu zeszklenia się. Śmietanę mieszamy z koncentratem pomidorowym.
Odcedzamy makaron, z powrotem przekładamy go do garnka, w którym gotowaliśmy. Dodajemy pieczarki, kiełbasę, cebulę. Na to wylewamy nasz sos pomidorowo-śmietanowy. Dodajemy przyprawy do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
Wszystko przekładamy do lekko posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Posypujemy serem i równomiernie wylewamy na to śmietanę roztrzepaną z jajkiem. Dodatkowo wszystko można posypać pietruszką. Naczynie przekładamy do piekarnika, ustawiamy go na 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut.
Ja preferuję polanie wszystkiego ketchupem (po przełożeniu już na talerzyk), ale mojej rodzinie smakuje o wiele lepiej bez.
Smacznego! 🙂
Cześć! Wpadłam na Twojego bloga prze Fashionelkę, która polecała Twoją okładkę IKEA. Bardzo mi się tu podoba i z przyjemnością zostanę na dłużej. Mam dla Ciebie 2 pomysły na zapiekanki, które moim zdaniem świetnie nadają się szybki i prosty obiad.
Letnia zapiekanka z sosem ze świeżych pomidorów, śmietaną, kurczakiem, cukinią i mozzarellą
Kwintesencja późnego lata, bo warzywa są teraz smaczniejsze niż kiedykolwiek w roku. Obowiązkowo razowy makaron, dużo smaczniejszy i zdrowszy. Śmietana w sosie pomidorowym jest opcjonalna, ale moim zdaniem dodaje mu mnóstwo smaku równocześnie czyniąc go dużo bardziej kremowym i delikatnym.
250 g razowego Fusilli
1 kg świeżych pomidorów
1 średnia cukinia
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1 średnia pierś kurczaka (250 g)
2 łyżki oleju rzepakowego
5 łyżek oliwy
1 łyżka suszonego oregano
sól, pieprz do smaku
odrobina cukru
100 ml śmietany 18%
1 kulka mozzarelli (250 g)
garść świeżych listków bazylii
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórę i pokroić na 4.
Kurczaka pociąć na kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć szybko na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.
Czosnek, cebulę i chilli drobno posiekać i wrzucić na patelnię razem z oregano. Wlać 3 łyżki oliwy i zeszklić na małym ogniu. Dodać pomidory i gotować na małym ogniu aż woda odparuje i sos zrobi się gęsty. Trwa to dość długo, bo około 40 min, ale w tym czasie można robić dużo innych pożytecznych rzeczy (posprzątać mieszkanie ;P) i od czasu do czasu przemieszać sos. Pod koniec dodać do smaku sól, pieprz i odrobinę cukru, który podbije smak sosu. Śmietanę wlać do kubeczka i dodać kilka łyżek gorącego sosu, wtedy będziemy mieć pewność, że się nie zwarzy. Przelać śmietanę do sosu i wyłączyć.
W międzyczasie podgotować makaron, około 5 min od wrzucenia na wrzącą i osoloną wodę. Makaron musi być twardy, żeby po zapieczeniu był dalej al dente, a nie rozgotowany. Rozgotowany makaron jest najgorszy na świecie;/
Cukinię pociąć w cienkie plastry, np. obieraczką do warzyw, mozzarellę i bazylię poszarpać na kawałki.
Wymieszać makaron z sosem pomidorowym, cukinią i bazylią i przełożyć do naczynia skropionego oliwą lub olejem. Na wierzchu poukładać mozzarellę i przykryć folią aluminiową, żeby zapiekanka nie wyschła.
Zapiekać w 160 stopniach około 25 min. Po tym czasie wyjąć zapiekankę z piekarnika i dać jej odpocząć. Podawać skropioną łyżką oliwy (bardzo polepsza smak) oraz posypaną świeżą bazylią.
Kugel serowy z suszonymi owocami
Chociaż kugel najczęściej kojarzy się z babką ziemniaczaną z cebulą i czosnkiem, można go też przygotowywać na słodko z użyciem makaronu. Pierwszy raz tej potrawy próbowałam na warsztatach kuchni żydowskiej i od tej pory już kilka razy ją przygotowywałam. Bardzo ciekawa i prosta w wykonaniu, może być zarówno słodkim obiadem jak i deserem.
Składniki:
250 g razowego penne
2 jajka ekologiczne
1 serek wiejski
200 ml śmietany 18% (lub więcej)
1/3 szklanki cukru z wanilią (najlepiej domowego)
1/2 szklanki suszonych moreli (lub innych owoców)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu (opcjonalnie)
2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Makaron gotować 5 min od momentu wrzucenia do gotującej się i osolonej wody.
Pozostałe składniki zmiksować blenderem na gładką masę.
Podgotowany makaron włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać masą jajeczno-serową, przemieszać i zapiekać w piekarniku około 30 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przestudzić i kroić na kawałki.
Smacznego!
Aaaa aż się ślinię na ten przepis! Wygrywasz makarony:)
Makaronowa zapiekanka z dynią:
Składniki na 2 porcje:
– 150 g makaronu penne
– 300 g puree z dyni
– 50 g orzechów włoskich
– 60 g sera pleśniowego
– cukinia
– jajko
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
– łyżka oleju
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku. Puree z dyni wymieszać z jajkiem, jogurtem, solą, pieprzem i rozmarynem. Orzechy posiekać. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w plastry. Patelnię grillową posmarować olejem, usmażyć cukinię, przyprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć połowę makaronu, posmarować połową masy dyniowej, posypać 1/3 orzechów. Następnie ułożyć plastry cukinii, resztę makaronu, posmarować resztą masy dyniowej. Wierzch posypać serem i orzechami. Piec 30 minut w 180 stopniach.