Tosty francuskie (pain perdu) to deser przygotowywany w zasadzie z resztek – sprawdzi się tu podsuszona chałka czy chleb tostowy, a nawet zwykła bułka pszenna, którą po prostu podzielimy przed smażeniem na trzy części. Pain perdu najczęściej we Francji podawane są z sokiem pomarańczowym i cząstkami świeżych pomarańczy, często podpalane na oczach gości z odrobiną alkoholu. Moja dzisiejsza propozycja jest śniadaniowa i letnia – wykorzystałam sezonowe owoce i chleb tostowy, który przeważnie trzymam na tzw. “czarną godzinę” w kuchni. Niedzielne śniadanie sprzyja nieco leniwszym posiłkom i przeważnie decydujemy się wtedy na coś słodkiego. Tutaj mamy wszystko: sycące i smaczne śniadanie, sporo owoców, które po lekkim podgotowaniu się rozpadają. MNIAM!
Nie wiem jak w Waszych domach, ale u mnie przeważnie chleb tostowy smażony w jajku podawany był na słono, z odrobiną soli. Uwielbiam ten smak i często mam ochotę do niego wracać!
Jeśli szukacie innego przepisu na wykorzystanie czerstwego pieczywa skorzystajcie z angielskiego puddingu chlebowego, jest super!
Składniki na 2 porcje:
- 6 kromek chleba tostowego
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- miód (ok. 1-2 łyżeczek)
- świeże owoce: truskawki, maliny, wiśnie
Jeśli chcecie, aby pieczywo było maksymalnie miękkie i puchate pozbądźcie się przed smażeniem ich skórki – po prostu delikatnie ją odetnijcie.
W misce mieszamy jajka wraz z mlekiem, dodajemy odrobinę miodu (np. 1 łyżeczkę). Na patelni rozgrzewamy masło, chleb tostowy maczamy w jajecznej mieszaninie i smażymy na rumiano z dwóch stron. Tak przygotowane tosty francuskie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 3-4 minuty tak, aby były jeszcze bardziej chrupiące. W tym czasie do rondelka wkładamy umyte owoce i lekko je rozgniatamy widelcem, dodajemy miód. Całość podgrzewamy aż owoce zaczną się rozpadać. Tosty francuskie na słodko podajemy polewając je sosem przygotowanym z owoców. Najlepiej zjadać, gdy cały posiłek jest jeszcze lekko ciepły.
Pain perdu to posiłek pyszny i naprawdę powinniście go spróbować! Macie swoje ulubione dodatki do takich tostów na słodko?
Brak komentarzy