To był pyszny obiad. Gdy są takie gorące dni nie mam ochoty na mięso, przekonałam więc K. do obiadu czysto warzywnego. Nie wiem sama jak nazwać twór, który wyszedł. Czy to wegetariańskie leczo? A może gulasz bez mięsa? Wiem jedno- jest pyszne, bardzo sycące, będzie pasowało do ryżu, kopytek i innych klusek. Ja podałam z makaronem.
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli
- 3 pomidory
- 1/2 kabaczka
- 2 cebule
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, chili, suszone zioła
Fasolę odsączamy z zalewy. Kabaczka i cukinię myjemy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy ją na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy cukinię, kabaczka i fasolę. Zalewamy wodą i dusimy ok. 15-25 minut (aż kabaczek i cukinia zmiękną). Pomidory kroimy w paseczki, wrzucamy je na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku. Dusimy 10 minut. Podajemy z ryżem/makaronem/kopytkami.
4 komentarze
wypróbuje jutro ale dorzucę kiełbasę 😉
Wypróbóję jutro, i nie dorzuce żadnego mięsa, bo nie jem zwłok 😉
dodałem papryki i pieczarki bardzo smaczne!!!
świetnie!!:) cieszę się, że smakowało!