Kochani moi!
Mam dla Was niespodziankę, o której już wspominałam…
Mianowicie konkurs, który organizuję wspólnie ze sklepem oklejgo.pl.
Aby wziąć udział w nim udział należy wybrać ze strony organizatora (klik) matę, którą chcielibyście wygrać i przygotować danie/sałatkę/deser/zupę, która będzie inspirowana daną matą.
Chodzi o kreatywność!
Podam Wam przykład “pracy konkursowej”
podoba mi się np. taka mata:
Przygotowuję więc czekoladowe ciasto i kolorowymi barwnikami maluję na wierzchu esy floresy…
Chcemy zobaczyć kawałek maty jako inspirację np. do dekoracji cupcake’a czy kanapki.
Link do konkretnej maty, wymiary lodówki oraz zdjęcie należy przesłać na mojego e-maila: kuchnia.pees@gmail.com (proszę również o kilka słów o swojej “pracy konkursowej”).
Jury w składzie: ja i członek ekipy oklejgo wybiorą jedną pracę,
której autor/ka wygra matę na lodówkę, tę którą zgłosił/a do konkursu.
Dodatkowo należy polubić stronę mojego fanpage’a oraz oklejgo na facebooku
(będzie to jednym z punktów weryfikacji zadania konkursowego).
Gotowi?
Czas start!
Macie czas do 19.03, a 21 marca czyli w Pierwszy Dzień Wiosny ogłoszę wyniki!
Czyż to nie wspaniałe rozpoczęcie wiosny?!:)
—
A teraz czas na wspólne pieczenie babki piaskowej, które zorganizowała Ania i w którym udział wzięły:
Karto_flana, Karolina, albahaca!, Eve, Abc mojej kuchni, Koper, Midnight spoon, Przecinkowa, Paulina, Karolka, Bożena, , Prezydentowa i Milena.
Przepis na babkę pochodzi z książki Ewy Aszkiewicz “Polskie Przepisy”
Składniki na babkę (trochę zmodyfikowane):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
- 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanka cukru pudru
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- skórka otarta z całej pomarańczy
- 6 łyżek soku z pomarańczy
- 3 łyżki Lemoniny
- szczypta soli
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy sok z pomarańczy i po kolei żółtka.
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli.
Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do masy, miksujemy.
Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką).
Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
Składniki na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżka soku z pomarańczy
- łyżka Lemoniny
- skórka otarta z połowy pomarańczy
Składniki mieszamy i lukrem polewamy babkę (dałam skórkę otartą z całej pomarańczy).
Babka jest przepyszna!:) Dodatkowo posypałam ją startą skórką z drugiej połówki pomarańczy, bo zapach nieziemski!:) Polecam
Lemoniny użyłam po to, aby smak babki był wyraźniejszy. Świetnie się sprawdziła aczkolwiek skład tego produktu trochę mi przeszkadza więc jestem za tradycyjną świeżą cytrynką:)
15 komentarzy
bardzo ładna babeczka 🙂 i konkursik tez niczego sobie 🙂
Jaka pomarańczowa i jaka piękna, super! Dziękuję za wspólne pieczenie!
Wyszła Ci bardzo ładnie, taki wieniec pomarańczowy 🙂 Pięknie się prezentuje 🙂
to drugie zdjęcie jest TAKIE pyszne! 😀
Tak! wspaniałe rozpoczęcie wiosny:-)) Wchodzę w to!
Piękna babka:) dziękuję za wspólne pieczenie:)
Piękna;)
Pyszna babka, szkoda, że moja już zjedzona 🙂 Dziękuję za wspólną zabawę 🙂
Pyszna babka 🙂
Bardzo ładnie upieczona! Fajnie się razem piekło i mam nadzieję, że jeszcze będziemy razem coś pitrasić. 😉
Jaka ładna! A ten pomarańczowy zapach można poczuć aż tutaj! 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie.
Śliczna jest! 🙂 Dziękuję za wspólne pieczenie 😀
Mmmniam, pyszności!
A na konkurs się może skuszę 🙂
Kiedy będą lub gdzie można szukać wyników konkursu?
http://www.smakowitykasek.pl/2012/03/wysmienite-maslane-bueczki-na.html
Tu są wyniki, ogłaszałam je również na facebook’u:)