To jedne z najlepszych naleśników, jakie jadłam!
Skąpane w soku z pomarańczy, słodkie od cukru, maślane!
To chyba najpopularniejsze francuskie naleśniki- Crêpes Suzette.
Ja poznałam je dzięki Nigelli i z jej przepisu skorzystałam KLIK.
Koniecznie zróbcie je w weekend,
te francuskie naleśniki idealnie nadają się na śniadanie do łóżka:)
Składniki na przygotowanie naleśników:
- sok z 4 pomarańczy
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 100g masła
- 55g cukru
- 80ml likieru pomarańczowego
- usmażone wcześniej naleśniki- 8 sztuk
Naleśniki przygotowałam ‘na dwa razy’- smażyłam po 4 sztuki. Dlatego wszystkie składniki syropu podzieliłam na dwie części.
Na patelni podgrzewamy 1/2 porcji cukru, gdy zacznie się karmelizować dodajemy 1/2 części masła, sok z pomarańczy i otartą skórkę. Całość podgrzewamy ok. 5 minut- aż syrop będzie gęsty.
Na patelnię wkładamy pierwszego naleśnika- składam go na pół i potem jeszcze raz na pół:), z każdym następnym postępujemy tak samo- mi na patelni zmieściły się 4 naleśniki- smażymy je w syropie parę minut.
Gdy syrop jest wrzący (tylko wtedy likier się zapali) polewamy naleśniki likierem i podpalamy.
Podajemy nasze pyszne francuskie naleśniki!:)
10 komentarzy
tak apetycznie je przedstawiłaś, że aż mam ochotę je wypróbować, ale z miłą chęcią zaczekam do leniwej niedzieli za tydzień ! 🙂
to ja wpadam w niedzielę 😛
Mmm już mi ślinka cieknie! 🙂
naleśniki pierwsza klasa! 🙂
Wyglądają cudownie 🙂
ale pychotka, jak tylko będę miała czas, wypróbuję ten przepis
slinka cieknie, pychota
Witam,
przepraszam za zaległości w zaglądaniu na Twojego bloga!
Ale już jestem, patrzę co u Ciebie…i widzę pomarańczowe szaleństwo na talerzu. Bardzo fajna wariacja na temat nalesników!
wyglądają obłędnie :)))
mega pyszne! czemu ja tego nie spróbowałam wczesniej