Słodkości

Crumble szparagowo truskawkowe

10 czerwca 2013

Tym przepisem udało mi się wygrać szparagowy konkurs!:)
Podczas weekendu we Wrocławiu odbywał się festiwal “Europa na widelcu”,
konkurs organizowany był przez załogę Cooklet, a ja zajęłam II miejsce!:)

Crumble jest bardzo inne od tego, do którego jesteście przyzwyczajeni:)
Jest wytrawne, słone, ale wciąż pyszne:)

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g szparagów, oczyszczonych
  • 150 g truskawek
  • biały pieprz
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 70 gramów pistacji solonych
  • 60 g mąki pszennej
  • kilka sztuk szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Szparagi blanszujemy (gotujemy ok. 3-5 minut, następnie zalewamy zimną wodą). Kroimy w małe kawałki ok. 2 cm. Truskawki płuczemy, kroimy w kostkę. Doprawiamy pieprzem i octem balsamicznym. Pistacje wyjmujemy z łupin, siekamy nożem, dodajemy masło, sól i mąkę, wszystko zagniatamy na kruszonkę. Szczypior siekamy i dodajemy do kruszonki.
Szparagi i truskawki przekładamy do ramekinów, posypujemy je kruszonką, pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply Karmel-itka. 11 czerwca 2013 at 04:28

    interesujące crumble! ni to słodkie, ni wytrawne.. podoba mi się takie połączenie!

  • Reply kuchenny bałagan 11 czerwca 2013 at 05:43

    Bardzo ciekawe połączenie, na pewno fajnie smakuje!

  • Reply Kamciss 11 czerwca 2013 at 09:02

    Gratuluję II miejsca bo o wielkie wyróżnienie! 🙂 A przepis jest dla mnie dużą inspiracją 🙂

  • Zostaw komentarz