Tym przepisem udało mi się wygrać szparagowy konkurs!:)
Podczas weekendu we Wrocławiu odbywał się festiwal “Europa na widelcu”,
konkurs organizowany był przez załogę Cooklet, a ja zajęłam II miejsce!:)
Crumble jest bardzo inne od tego, do którego jesteście przyzwyczajeni:)
Jest wytrawne, słone, ale wciąż pyszne:)
Składniki na 4 porcje:
- 200 g szparagów, oczyszczonych
- 150 g truskawek
- biały pieprz
- 4 łyżeczki octu balsamicznego
- 70 gramów pistacji solonych
- 60 g mąki pszennej
- kilka sztuk szczypiorku
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Szparagi blanszujemy (gotujemy ok. 3-5 minut, następnie zalewamy zimną wodą). Kroimy w małe kawałki ok. 2 cm. Truskawki płuczemy, kroimy w kostkę. Doprawiamy pieprzem i octem balsamicznym. Pistacje wyjmujemy z łupin, siekamy nożem, dodajemy masło, sól i mąkę, wszystko zagniatamy na kruszonkę. Szczypior siekamy i dodajemy do kruszonki.
Szparagi i truskawki przekładamy do ramekinów, posypujemy je kruszonką, pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
3 komentarze
interesujące crumble! ni to słodkie, ni wytrawne.. podoba mi się takie połączenie!
Bardzo ciekawe połączenie, na pewno fajnie smakuje!
Gratuluję II miejsca bo o wielkie wyróżnienie! 🙂 A przepis jest dla mnie dużą inspiracją 🙂