Sosy i dodatki

Sos czosnkowy- jak zrobić?

20 maja 2013

Uwielbiam sos czosnkowy!:)
Do kanapki, do karkówki czy kiełbaski z grilla.
A i do sałatki pasuje:)
Pewnie dużo z Was zajada go też do pizzy, co?:)

Jak zrobić taki sos czosnkowy?
Podaję Wam uproszczony przepis,
nie ma sensu ładować dużej ilości śmietany- smak jest idealny!:)

Czosnek możecie albo posiekać albo np. przecisnąć przez praskę- wtedy jego smak i aromat szybciej się uwolni i sos będzie się krócej ‚przegryzał’.

Składniki:

  • 1 mały jogurt naturalny (najlepszy jest gęsty, kremowy)
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżeczki śmietany 12%
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Jogurt mieszamy z majonezem i śmietaną- konsystencja powinna być lejąca, ale niezbyt gęsta.
Doprawiamy solą i pieprzem, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Odstawiamy
do lodówki na trochę, aby się przegryzł.

Co do ilości czosnku- wszystko zależy od tego, jak bardzo ostry kupiliście- ja dodałam 4 ząbki i było akurat:)

Przeczytaj również

18 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 21 maja 2013 at 04:20

    Ja daję zazwyczaj (z oszczędności kalorii) pół kubka jogurtu i 1 łyżkę majonezu. Śmietany nigdy. I duuużo czosnku, koło 6 ząbków. Najlepiej część przez praskę, a część poszatkować. 😉

  • Reply mm 21 maja 2013 at 10:38

    koniecznie jeszcze odrobina soku z cytryny ! wzbogaca smak nieporównanie!

  • Reply Paweł Janiak 22 czerwca 2013 at 08:08

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

  • Reply Paweł Janiak 22 czerwca 2013 at 08:10

    żeby kawałki czosnku nie były wyczuwalne można wszystko potraktować przed wstawieniem do lodówki blenderem… Można też dodać troszeczkę serka śmietankowego – do zagęszczenia…

  • Reply I and you 11 lipca 2013 at 17:39

    Sprubuje zrobic jutro

    • Reply pees 11 lipca 2013 at 20:31

      powodzenia:)

  • Reply agusia 26 września 2013 at 20:12

    a ja zeżarłam sam czosnek,z obierkami,popiłam śmietaną,to jest moc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Reply pees 26 września 2013 at 20:25

      to się nazywa „hardcore”:)

  • Reply gonia 13 listopada 2013 at 19:27

    dobry przepis, sos ok, mozna go robic, mniam mniam. Dziekuje

  • Reply maiek 14 grudnia 2013 at 11:58

    do sosu trzeba dodać jeszcze szczyptę bazylii

    • Reply Cztery 14 października 2014 at 14:28

      Dobra rada, też tak zrobiłyśmy

  • Reply oranzada 19 stycznia 2014 at 16:28

    dodalem ziola jeszcze i natke pietruszki

  • Reply sp 25 kwietnia 2014 at 19:33

    do tego wszystkiego 2 małe zwykłe serki topione polecam

  • Reply kiki 12 czerwca 2014 at 11:23

    ja dodaje jeszcze posiekany koperek

  • Reply mała 13 września 2014 at 11:53

    Ja zawsze dodaje jeszcze przyprawy takie jak ostra papryka czerwona i sól czosnkowa. oczywiscie z umiarem 😉 pyychota 😛

  • Reply Cztery 14 października 2014 at 14:26

    Bardzo dobry przepis, ale lepszy z ziołami

  • Reply Dorota 17 listopada 2014 at 16:01

    Z majonezem jest pyszny, natomiast ja robię z samym jogurtem naturalnym, wtedy jest to wersja light dla dbających o formę 😉
    Pozdrawiam,

  • Reply felicytas 3 listopada 2017 at 17:14

    Fajny przepis i wasze rady.

  • Zostaw komentarz