Galette, jak pisze Nigella to “taki rodzaj placka-tarty o swobodnym kształcie”.
Dzięki polencie/kaszce kukurydzianej spód nie nasiąka i nie rozmacza się.
Gorąco polecam!:)
Składniki:
- 60g mąki pszennej
- 30g kaszki kukurydzianej (użyłam takiej dla dzieci)
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 65g zimnego masła
- 1-3 łyżki wody
- ok. 200g jeżyn
- 3 łyżki cukru do posypania wierzchu
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
Mieszamy razem sypkie składniki, dodajemy masło i zagniatamy, kiedy masa jest za sypka dolewamy zimną wodę. Wyrobione ciasto zagniatamy w kulę i chłodzimy w lodówce co najmniej 30minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, posypujemy jeżynami, boki zakładamy do środka, a na wierzch nalewamy śmietanę. Wszystko posypujemy cukrem i zapiekamy w nagrzanym do 190stopni piekarniku przez 20minut.
Jeśli dotychczas nie próbowaliście galette to naprawdę powinniście je przygotować,
to prosty i smaczny deser.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson “Jak być domową boginią”, z moimi zmianami,
8 komentarzy
Ciekawy pomysł, będę musiała go wypróbować. Dotychczas, z przepisów Nigelli, podobały mi się jedynie ricota hotcakes, ale czuję, że ten wypiek też przypadnie mi do gustu. 🙂
ostatnio piekłam tartę o podobnym kształcie i nawet nie wiedziałam, że nazywa się ją galette 🙂
fajna taka z jeżynami!
Zostałaś otagowana u mnie ! http://nutinkowewypieki.blogspot.com/2012/08/otagowana.html
Super pomysł, oglądałam ten przepis już kilka razy w książce i odkładałam przygotowanie na później. Teraz mnie zmobilizowałaś 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Kocham jeżyny, kojarzą mi się z dzieciństwem :)))
też oglądałam i też cały czas odkładam go na później 😉 ale skoro teraz są jeżyny to trzeba zrobić!
Doskonałe, też mam na liście do przygotowania 🙂
nie mogę sie doczekać jeżyn i ciasta