Makaron z krewetkami przygotowywałam wcześniej w sosie curry lub pomidorowym. Uwielbiam owoce morza i tak naprawdę do krewetek wystarczy mi czosnek, chili i sok z limonki – pełnia szczęścia. Jeśli jednak macie ochotę trochę pokombinować, to muszę Wam polecić właśnie ten przepis. Sos orzechowo-pomarańczowy i krewetki – smakuje tak, jak brzmi! Sos, który przygotowałam sprawdzi się także przy kurczaku – możecie go podać do ryżu lub dobrej jakości bagietki, która pomoże wam zajadać się sosem.
Składniki na sos pomarańczowo – orzechowy:
- 1 duża pomarańcza
- 1/2 cytryny
- garść migdałów
- garść orzechów laskowych/włoskich
- ok. 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm chili
- ew. imbir/kolendra
Z pomarańczy i cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Chili, czosnek drobno siekamy. Orzechy i migdały prażymy na patelni tak, aby wydobyć z nich aromat, następnie studzimy i siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem.
Składniki na makaron z krewetkami:
- porcja ulubionego makaronu
- 200 g krewetek
- 1/2 cukinii
- olej kokosowy
- sos pomarańczowo – orzechowy
- do podania: migdały, szczypior/kolendra
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, smażymy krewetki oraz plastry cukinii z jednej i z drugiej strony po ok. 1 minucie, na patelnię dolewamy sos pomarańczowo – orzechowy, dusimy krewetki ok. 1 minuty w sosie. Po zagotowaniu odstawiamy z ognia. Podajemy z makaronem lub ryżem. Posypujemy migdałami.
Jeśli sos jest zbyt rzadki możecie dodać do niego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, która go zagęści.
Brak komentarzy