Pudding chia z musem owocowym to moje drugie domowe podejście do przygotowania nasion chia w domu. O pierwszych próbach przygotowania tej pyszności pisałam przy okazji puddingu chia z bananami. Miałam wtedy nie lada problem z samymi nasionami – nie chciały mi pęcznieć i trochę nerwów na nie straciłam. Jeśli tak, jak ja opanowaliście już sztukę przygotowywania puddingu chia to z pewnością powinniście spróbować tego przepisu – mus owocowy i nasiona goji – wszystko to, co zapewni Wam smaczny poranek znajduje się w jednym małym słoiczku. W ten sposób możecie zabrać ze sobą pudding chia z musem owocowym do pracy czy nawet na weekendowy piknik!
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia
- 300 ml mleka sojowego o smaku waniliowym
- mrożone owoce: truskawki, wiśnie, maliny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- owoce goji
- płatki migdałowe
Nasiona chia mieszamy z mlekiem sojowym, wlewamy wszystko do słoika i dobrze wstrząsamy – najlepiej, jeśli mleko ma temperaturę pokojową lub jest nawet ciepłe. Czynność z mieszaniem składników w szczelnie zamkniętym słoiku powtarzamy kilka razy przed wstawieniem pojemnika na noc do lodówki tak, aby nasiona były oblepione mlekiem. Mrożone owoce blendujemy razem z odrobiną miodu i sokiem z cytryny. Gdy nasiona napęcznieją układamy pudding warstwowo z musem z mrożonych owoców lub mieszamy całość razem. Wierzch puddingu dekorujemy owocami goji i płatkami migdałów. Podajemy na zimno.
Brak komentarzy