Pieczone nuggetsy z kurczaka (fit) to moja propozycja na weekendowy, domowy, fast food! Koniecznie przygotujcie kurczaka w ten sposób – smakuje zupełnie jak taki, który smażony jest w głębokim tłuszczu, a przypominam, że ten mój jest… PIECZONY! Tak, dokładnie! Nie mamy tu dodatkowego tłuszczu, nuggetsy pieczemy w piekarniku i tyle!
Panierka panko to temat wspaniały. Nadaje mięsu i warzywom chrupkości i nie przesiąka, nie namacza się – jej struktura jest ciągle chrupiąca. Bardzo to sobie cenię, bo o ile rozumiem uwielbienie o schabowego, o tyle panierka i to, jak czasem te kotlety są nasączone olejem mnie przeraża.
Pieczone nuggetsy z kurczaka (fit) podajcie z swoimi ulubionymi sosami lub np. pieczonymi ziemniakami/batatami i wypasiona kolacja na wzór takiej z fast fooda, ale milion razy zdrowsza i smaczniejsza, gotowa! 🙂 Ja użyłam sosu miodowego z czosnkiem oraz takiego z dodatkiem harrisy.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- panierka panko
- sól, pieprz, papryka słodka, odrobina chili, 1 łyżka jogurtu naturalnego, czosnek
- ulubione sosy
Pierś z kurczaka kroimy na podłużne plastry, obtaczamy je w jogurcie i przyprawach (oczywiście możecie użyć ulubionych). Następnie odstawiacie mięso na 30 minut do lodówki, po tym czasie każdy kawałek kurczaka obtaczamy w panierce panko i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nuggetsy pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach (w zależności od wielkości kawałków kurczaka). Podajemy na gorąco.
Pamiętajcie tylko, żeby sprawdzić skład panierki panko i wybierzcie możliwie najprostszą wersję – unikajcie dużej ilości sodu!
1 komentarz
Bardzo lubię kąski z kurczaka, czasami do panierki dodaję też sezam