Wegańskie babeczki z kremem i owocami to jeden z najprostszych przepisów w mojej karierze! Haha wiem jak to brzmi, ale serio bałam się, że nie wyjdą – ani w ogóle ani tym bardziej z foremki. Przepis może i jest prosty, ale smakowo jest naprawdę świetnie! Och, ile bym dała, żeby wegańskie babeczki o takim składzie znalazły się w sieciowych kawiarniach! Wiemy, co jemy, skład jest naprawdę dobry, smak wyborny. Nie wiem czego więcej potrzeba do szczęścia, ale chyba już niedużo 🙂
Zwróćcie uwagę na kaloryczność: z tego przepisu stworzyłam 8 babeczek (w klasycznej, muffinowej foremce). Krem oczywiście możecie wykorzystać inny: np. Skorzystać z przepisu na krem czekoladowy, który pokazywałam Wam ostatnio!
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 1 banan (waga ok. 120 g)
- 30 g stewii/erytrolu
- 1 płaska łyżka oleju kokosowego (rozpuszczonego)
Składniki na krem:
- 2 łyżki mleka kokosowego (twarda część)
- 1/2 banana
- dodatkowo: ulubione owoce
Banana rozgniatamy widelcem razem ze stewią (najlepiej, aby banan był mocno dojrzały i miękki). Następnie dodajemy go do płatków owsianych i całość dokładnie mieszamy. Formę do muffinów smarujemy olejem kokosowym (spód oraz brzegi formy), następnie ciasto owsiane wykładamy do foremek i dokladnie ugniatamy je do boków i spodu tak, aby tworzyły zagłębie na krem i owoce. Wegańskie babeczki pieczemy ok. 20 minut (góra/dół) w temp. 170 stopni. Po tym czasie babeczki wyjmujemy z piekarnika, gdy lekko ostygną wyjmujemy je delikatnie z formy tak, aby się nie połamały.
Pół banana rozgniatamy widelcem, dodajemy do mleka kokosowego i ucieramy na gładką masę. Do zimnych babeczek nakładamy po łyżeczce/dwóch kremu. Wegańskie babeczki z kremem dekorujemy owocami.
Jeśli chodzi o wegańskie babeczki z kremem i owocami – spód jest w punkt słodki, nie dodawałabym więcej słodzidła, ew. Jakiś cynamon. Krem możecie zastąpić jogurtem sojowym lub greckim, jeśli tolerujecie laktozę. Owoce sprawdzą się każde! Powodzenia!
Brak komentarzy