Pyszna, nieziemska sałatka z makaronem.
Uwielbiam takie soczyste połączenia- oliwki, suszone pomidory,
świeża rukola.
Mogliście już ją widzieć w majowych ulotkach Food&Joy w marketach Alma:)
Przepis dla przypomnienia tutaj:)
Sama nie wiem dlaczego tak rzadko przyrządzam sałatki makaronowe,
przecież są takie dobre, i sycące!
Makaron ugotowany al dente jest wyśmienity, i nie szkodliwy dla naszej talii!:)
A rukola i reszta składników? Samo zdrowie:)
Ta sałatka z makaronem i rukolą świetnie sprawdzi się na lunch, podwieczorek albo do grilla!
Składniki:
- 250g makaronu penne
- 1 opakowania szynki parmeńskiej
- świeża rukola
- 1/2 słoiczka oliwek czarnych
- 1/2 słoiczka oliwek zielonych
- 1/2 słoiczka pomidorów suszonych (odsączonych)
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 opakowanie mozzarelli
- sól, świeżo mielony pieprz
- olej z pestek winogron
Makaron penne gotujemy al dente w osolonej wodzie. Studzimy.
Szynkę parmeńską kroimy na małe kawałki. Sałaty oczyszczamy, pozbywamy się uszkodzonych liści i rwiemy ją na części.
Oliwki czarne i zielone kroimy w plastry lub na połówki.
Mozzarellę siekamy w cienkie plasterki. Rukolę myjemy i ją osuszamy.
Mozzarellę siekamy w cienkie plasterki. Rukolę myjemy i ją osuszamy.
Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy razem, polewamy ją olejem z pestek winogron
(ok. 5 łyżek), ew. doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4 komentarze
Jaka piękna letnia… Mniam! Uwielbiam makaronowe sałatki.
ja mam fisia i w salatkahc makaronowych musze mieć kokardki ! hehe ale twoja wygląda pięknie
Uwielbiam wszelkie sałatki!
O! Dawno nie jadłam takiego cuda 🙂