Przepisy

Babeczki waniliowe z kremem

21 stycznia 2019

Babeczki waniliowe z kremem z białej czekolady to propozycja wprost idealna na zimowe szaleństwa w kuchni! Struktura babeczek (muffinek) jest idealna – są odpowiednio wilgotne i kruche, nawet po 2-3 dniach ciasto nie zbija się mocno i nie jest czerstwe.

Krem przygotowany z dodatkiem białej czekolady świetnie stygnie i nie musicie dodawać żadnych śmietan-fixów, aby krem trzymał swój pierwotny kształt. Moim zdaniem do środka muffinki najlepiej dać kwaśne owoce czy dżem – ja użyłam borówek amerykańskich, ale równie dobrze sprawdzą się powidła śliwkowe, agrest, porzeczka czy wiśnia. Wszystko to, co przełamie lekko słodki smak.

Ach no i ważna rzecz: babeczki waniliowe nie są przesadnie słodkie, do kremu także nie dodajemy dodatkowej porcji cukru (poza czekoladą) więc nie musicie się martwić tym, że będą zbyt słodkie. Spróbujcie je przygotować i dajcie znać, jak wyszły!

Składniki na babeczki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (ew. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody oczyszczonej)
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • kilka kropel pasty waniliowej/ekstraktu z wanilii
  • szklanka mleka
  • 125 g oleju rzepakowego (ew. masła)

Ubijamy jajka z cukrem, jak masa będzie puszysta i mocno napowietrzona, dodajemy do niej cukier, wanilię, mleko i olej. Miksujemy kilka minut, po tym czasie dosypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia/sodą, mieszamy do połączenia się składników. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto prawie do wysokości samej papilotki – pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Babeczki powinny mocno urosnąć i zarumienić się z wierzchu.

Składniki na krem i nadzienie:

  • 250 ml śmietany 36%
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • 250 g owoców/kwaśnego dżemu
  • posypka

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec miksowania po 1 łyżce dodajemy czekoladę, nadal miksując. Należy uważać, aby bita śmietana się nie zważyła od zbyt mocnego i długiego miksowania – to bardzo ważne, jeśli boicie się o śmietanę to połączcie ją z czekoladą za pomocą łyżki, nie miksera.

Gdy babeczki ostygną należy wyciąć z nich środek – możecie wydłubać łyżeczką mały otwór, do którego nałożycie owoców/dżemu – uważajcie, żeby nie przebić babeczki na przelot. Po nałożeniu dżemu do babeczek przykrywamy je porcją kremu – możecie wycisnąć go z rękawa cukierniczego. Babeczki waniliowe z kremem schładzamy przed podaniem 2 godziny w lodówce tak, aby dekoracja zastygła. Jeśli lubicie dodatkowe dekoracje użyjcie cukrowej posypki.

Sprawdź więcej przepisów na babeczki:

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz