Bakłażany odkryłam sama- dwa lata temu po prostu je kupiłam
i zamarynowałam, przepis znalazłam kiedyś w jakiejś gazecie.
Były pyszne,
wracam do nich w tym roku, jednakże z innym pomysłem.
Nadziewam kurkami, serem kozim, i zapiekam.
Ach!:)
Składniki:
- 2 bakłażany
- 250g kurek
- sól, pieprz,
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1/2 cebuli
- 150g sera koziego
Bakłażany przedzielamy na pół, wnętrza nacinamy, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w 180 stopniach.
Kurki myjemy, kroimy w mniejsze cząstki, cebulę piórkujemy. Podsmażamy wszystko na maśle. Gdy bakłażany się upieką łyżeczką wyskrobmy farsz i posiekajmy.
Kurki z cebulą i farsz z bakłażana mieszamy razem, na wierzch kruszymy ser i zapiekamy aż ser się zacznie topić.
Inspiracja: KLIK
4 komentarze
lovely recipe and i love the idea of serving it in the eggplant itself.
fantastyczny pomysł:) To musiało nieziemsko smakować … mmm…
Och te kurki, zawsze zaskakują! 🙂
mm kurki 😉 szkoda, że sezon na nie się już konczy… ale bakłazany prezentują się rewelacyjnie 😉
Pozdrawiam 😉