Obiady

Bakłażan faszerowany kurkami

7 września 2012

Bakłażany odkryłam sama- dwa lata temu po prostu je kupiłam 
i zamarynowałam, przepis znalazłam kiedyś w jakiejś gazecie.
Były pyszne,
wracam do nich w tym roku, jednakże z innym pomysłem.
Nadziewam kurkami, serem kozim, i zapiekam.
Ach!:)

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 250g kurek
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1/2 cebuli
  • 150g sera koziego

Bakłażany przedzielamy na pół, wnętrza nacinamy, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut w 180 stopniach.
Kurki myjemy, kroimy w mniejsze cząstki, cebulę piórkujemy. Podsmażamy wszystko na maśle. Gdy bakłażany się upieką łyżeczką wyskrobmy farsz i posiekajmy.
Kurki z cebulą i farsz z bakłażana mieszamy razem, na wierzch kruszymy ser i zapiekamy aż ser się zacznie topić.

Inspiracja: KLIK

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply What's Baking?? 8 września 2012 at 06:42

    lovely recipe and i love the idea of serving it in the eggplant itself.

  • Reply Inka 8 września 2012 at 07:52

    fantastyczny pomysł:) To musiało nieziemsko smakować … mmm…

  • Reply Kamciss 8 września 2012 at 10:04

    Och te kurki, zawsze zaskakują! 🙂

  • Reply MartynCia ^^ 9 września 2012 at 11:36

    mm kurki 😉 szkoda, że sezon na nie się już konczy… ale bakłazany prezentują się rewelacyjnie 😉

    Pozdrawiam 😉

  • Zostaw komentarz