Słodkości

Biszkopt (biszkopty dla dziecii)

4 września 2012

Lubicie biszkopty?
Ja generalnie nie przepadam, ale gdy użyję ich do tiramisu
czy pojem z miodem to jak najbardziej jestem na tak!:)

Takie domowe są pyszne, miękkie, kruche,
może podpasują Waszym pociechom na bolący brzuszek?:)

Aa, użyjcie koniecznie foremek z ostrymi końcami,
moje plastikowe średnio sobie poradziły.

Składniki na ok. 20 sztuk misiów:

  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 90g mąki
  • 70g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier- miksujemy aż masa będzie lśniąca (jak w przypadku bezy). Dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę i proszek przesiewamy i delikatnie łączymy je z pianką jajeczną.

Masę wylewamy na blachę (tę z piekarnika), gładko rozprowadzamy całość i pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach.

Potrzebujemy jeszcze ulubionych foremek Malucha i wykałaczki na potrzeby zrobienia oczek:)
Z upieczonego biszkoptu wykrawamy różne kształty i dekorujemy je np. roztopioną czekoladą i m&m’sami. 
U mnie widoczna wersja klasyczna: miśki bez dodatków. 

 

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Antenka 5 września 2012 at 07:46

    cuda!:)

  • Reply MartynCia ^^ 5 września 2012 at 11:44

    jakie one urocze 😉 i ładnie się prezentują z tymi kolorowymi foremkami na zdjęciach 😉

  • Reply ola in the kitchen 5 września 2012 at 19:31

    Fajne misie :}

  • Reply adi 14 września 2012 at 08:21

    a nie lubie biszkoptów ale mój Teoś bardzo. Zapisuje przepis ;]

  • Zostaw komentarz