Kurka wodna,
znacie już moją tartę cytrynową, prawda? KLIK
Chwalicie ją i robicie w domach,
a ta jest jeszcze lepsza!
Uwierzcie na słowo:)
Tajemniczym dodatkiem jest…
rum!
Cytryny w rumie, marki Eterno to genialny wymysł!
Prosty i mega smaczny 🙂
Jeśli nie znajdziecie w sklepie,
to może zrobimy sami?
Zgłoście się koniecznie do mnie,
to coś wymyślę!:)
Składniki na spód:
- 250g mąki (pszennej, kukurydzianej bądź jakiejkolwiek innej)
- 125g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- ew. odrobina wody dla zebrania wszystkich składników
Wszystkie składniki mieszamy w misce i zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny (może być zawinięte w folię spożywczą).
Po upływie tego czasu natłuszczamy formę, posypujemy ją odrobiną mąki i wyklejamy ciastem.
Nagrzewamy piekarnik do 180stopni, tartę nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową, pieczemy ok.20min, następnie zdejmujemy folię i podpiekamy na złoto-brązowy kolor (ok. 10min.).
Składniki na lemon curd z rumem:
- 1 jajko
- 3 żółtka
- sok i skórka otarta z 3 cytryn
- rum z 3/4 słoiczka “Cytryny w rumie”
- 1 łyżka oliwy bądź masła
- 200g cukru pudru (można dodać więcej)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku, pomijając oliwę, zagotowujemy i cały czas mieszamy. Po upływie 3minut dodajemy oliwę i nadal mieszamy.
Po zdjęciu z ognia, jeśli powstały grudki, trzeba krem zmiksować bądź przetrzeć przez sitko.
Tak powstałą masę wylewamy na ostygnięty spód i zapiekamy w piekarniku przez 10min.
Dodatkowe składniki:
- 250ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- plastry cytryn nasączone rumem
Na podpieczony lemon curd nakładamy plastry cytryn (zostawmy parę do dekoracji wierzchu). Kremówkę ubijamy, dosładzamy, pokrywamy nią wierzch tarty. Dekorujemy plasterkami cytryn.
Zdjęcia robione późnym popołudniem;/ Wybaczcie ich jakość!
4 komentarze
też mam te cytrynki <3 fajnie to wykombinowałaś
czuję się strasznie skuszona tym ciastem :)))
ale się obśliniłam jak patrzę na tą tartę! mogę kawaleczek?:)
bardzo fajny przepis, smacznie i pięknie wygląda 🙂