Fit/lekkie

Dietetyczne ciasto bez mąki

12 lutego 2014

dietetyczne ciasto bez mąki-3To dietetyczne ciasto bez mąki, które widzicie na zdjęciu jest absolutnie genialne w swojej prostocie. Dotychczas takie wypieki nie zawsze przypadały mi do gustu- chciałam czegoś delikatnego, kremowego, wilgotnego. Bez mąki (bezglutenowego), ziarenek, otrąb, na pomoc przyszła mi puszka czerwonej fasoli:)

Tak, tak- jeśli coś zaczyna Wam świtać i myślicie „nie, to nie może być ciasto z fasoli” to właśnie macie rację!:) To jest dietetyczne ciasto z fasoli, która zastępuje mąkę. Na całe szczęście smak ciasta jest normalny nie czuć fasoli. Mam nadzieje, że je wypróbujecie bo naprawdę warto. Drugiego dnia jest chyba najlepsze- wilgotne, kremowe.
Jeśli chcecie użyjcie normalnego cukru bądź trzcinowego, ja użyłam fruktozy, by zmniejszyć indeks glikemiczny.

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/3 szklanki wiórek kokosowych
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 5 pokrojonych daktyli (można pominąć)
  • garść posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
  • 60g fruktozy (lub więcej jeśli chcecie słodsze ciasto)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2  łyżeczki sody oczyszczonej
  • dodatkowo: 3-4 kostki gorzkiej czekolady + 1 łyżka mleka

Fasolę odsączamy, płuczemy pod bieżącą wodą. Odstawiamy. Następnie blendujemy z jajkami i fruktozą.  Kakao mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi. Łączymy wszystkie składniki razem i miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy migdały i daktyle. Rzadkie ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Tak przygotowane dietetyczne ciasto pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach- wbity patyczek w środek ciasta powinien być suchy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Dekorujemy polewą stworzoną z rozpuszczonej gorzkiej czekolady z 1 łyżką mleka.

dietetyczne ciasto bez mąki-2

Przeczytaj również

28 komentarzy

  • Reply Inspirowane Smakiem 12 lutego 2014 at 04:42

    Uwielbiam ciasto z fasoli, jadałam je właśnie będąc na diecie 🙂

  • Reply whiness 12 lutego 2014 at 07:11

    Robię bardzo podobne. 🙂 Jest przepyszne!

  • Reply Dorota Wdowińska-Rozbicka 12 lutego 2014 at 13:46

    mam je akurat w lodówce choć w trochę innej wersji 🙂

  • Reply Agnieszka Pisarek 12 lutego 2014 at 15:02

    ej weź mi jutro taki maleńki kawalątek! <3

  • Reply gin 13 lutego 2014 at 09:21

    Wygląda pysznie 🙂
    Z fasolą jeszcze nie próbowałam…

    • Reply pees 13 lutego 2014 at 09:23

      czas najwyższy!:)

  • Reply Ania 13 lutego 2014 at 15:17

    Gdzie można znaleźć fruktozę?

    • Reply pees 13 lutego 2014 at 16:04

      ja kupiłam w Tesco:) możesz użyć cukru, miodu lub innego słodziwa 🙂

  • Reply Ze smakiem 14 lutego 2014 at 22:09

    Może się skuszę choć robiłam kiedyś muffinki z fasolą i był to ogromny niewypał. Było czuć FASOLĘ i konsystencja była bardzo hmm dziwna..

    • Reply pees 15 lutego 2014 at 09:34

      Ja bardzo lubię fasolę czerwoną, może dlatego nie jestem jakoś wyczulona, ale mój mąż mówił, że smak jest naprawdę ok:) Konsystencja jest bardzo okej- wilgotnego, puszystego ciasta.

  • Reply Basia 26 lutego 2014 at 17:10

    Ile kalorii ma 1 kawałek?:)

    • Reply pees 26 lutego 2014 at 20:27

      ja na swojej diecie nie liczę kalorii tylko jem określone produkty, nie mogę Ci pomóc:(

  • Reply Basia 28 lutego 2014 at 09:07

    Cześć,

    Ciasto zrobione i jest bardzo dobre!! Kalorie sama policzyłam, pewnie błąd obliczeń jest duży:), ale jestem przekonana,że to ciasto jest zdrowsze od tego, które serwowałam domownikom wcześniej. Mało cukru, brak mąki i szkodliwych tłuszczów. Zupełnie nie czuć smaku fasoli. Jest pysznie kakaowo-czekoladowe. Dziękuję za przepis. Cudeńko. Powodzenia w pieczeniu i gotowaniu:). Więcej takich perełek!!

    • Reply pees 28 lutego 2014 at 09:14

      Cześć Basiu!:) Jak miło czytać Twoje słowa. Ja też bardzo lubię to ciasto- jest mocno wilgotne, zdrowe- czego chcieć więcej? Polecam się!

  • Reply lilka londyn 30 marca 2014 at 22:06

    Hejka.Niestety po diagnozie PCO nie moge jesc produktow o wysokim IG.Ciasta odpadaja bo musze wykluczyc make, cukier:(Sprobuje tego ciasta bo lubie fasolke , moze akurat bedzie fajne i zastapi choc odrobine ukochane slodycze:)Dzieki za przepis:)Pozdrawiam!

    • Reply pees 31 marca 2014 at 07:03

      Sylwia, koniecznie poprzeglądaj przepisy z działu ‚dietetyczne’ i ‚bezglutenowe’ tam powinnaś znaleźć dla siebie więcej przepisów:)

  • Reply ala 11 maja 2014 at 13:20

    To ciasto nie może być ani bezglutenowe, ani bez mąki jeżeli w składzie jest proszek do pieczenia! Proszek do pieczenia zawiera mąkę pszenną 🙁
    Ciasto wychodzi nawet bez proszku, tylko dziwi mnie takie przeoczenie.

    • Reply Kasia 30 sierpnia 2014 at 13:56

      Można użyć proszku bezglutenowego 🙂

  • Reply ala 11 maja 2014 at 13:31

    Dodatkowo polecam poczytać o fruktozie, bo nie jest niestety taka dobra jak się wydaje. Sama długo ją stosowałam zamiast cukru, ale jak trochę poczytałam , to została odstawiona. Lepszy jest ksylitol czy miód albo stewia, ostatnio widziałam też cukier z kokosa, ale nic o nim nie wiem konkretnego. Syrop z agawy też do cudów nie należy, bo zawiera skoncentrowaną fruktozę.
    A z fruktoza to jest tak, że w owocach/ warzywach/ miodzie jest ok, bo występuje tam naturalnie i w tych produktach są też enzymy, które pomagają fruktozę rozłożyć. Skoncentrowana/ sama fruktoza nie rozkłada się tak dobrze w organizmie i osadza się wokół wątroby oraz może prowadzić do otyłości.
    Pozdrawiam 🙂

    • Reply pees 11 maja 2014 at 14:11

      Nie wszystkie proszki do pieczenia zawierają mąkę pszenną! Ci którzy jej nie tolerują o tym wiedzą:) Ja w swojej szafce też mam jeden proszek taki zwykły a drugi na skrobii. To nie jest przeoczenie tylko małe niedopatrzenie z mojej strony bo myślałam że każdy zainteresowany wie o dwóch rodzajach proszku do pieczenia.

    • Reply pees 11 maja 2014 at 14:13

      Wiem, wiem dużo o fruktozie, ale ja używam jej sporadycznie i z rozwagą:)

  • Reply alicja 11 października 2014 at 22:37

    własnie upieklam i cała rodzina się zajada.więc super przepis.pozdrawiam i polecam.

    • Reply pees 12 października 2014 at 20:33

      Ooch cudownie! Cieszę się ogromnie:) I polecam się na przyszłość.

  • Reply paulina 7 marca 2015 at 19:27

    Wszystko ok, ale dalam jedna plaska lyzeczke sody i ciasto wyszlo wrecz slone.

    • Reply pees 8 marca 2015 at 21:16

      Hmmm nie wiem dlaczego odniosłaś takie wrażenie, może to przez to, że jesteś przyzwyczajona do bardzo słodkich wypieków? W cieście masz zarówno fruktozę jak i daktyle, a jeszcze dochodzi do tego polewa czekoladowa – nie powinno być słone. Pozdrawiam 🙂

  • Reply kasia 11 maja 2015 at 19:29

    Jakie wymiary powinna mieć forma, żeby ciasto miało taką wysokość jak na zdjęciach(nie mam sercowej) ? Pozdrawiam!

    • Reply pees 12 maja 2015 at 07:54

      Oj ciężko mi powiedzieć, jak to będzie w przypadku zwykłej blachy 🙂 Coś ok. 24cm mogłoby się sprawdzić.

    Zostaw komentarz